Goede voornemens, waarom houden we ze niet vol?

Een nieuw jaar, een nieuwe start en dat gaat gepaard met goede voornemens. We maken ze elk jaar, maar meer dan 70% kan ze niet volhouden. Waarom is het zo moeilijk? “Het is een kwestie van het simpel te houden”, zegt psychologe Jolien Wuyts.

Januari is de maand om je leven helemaal om te gooien en verandering in je leven te brengen. Althans dat denken we. Elk jaar start bij veel mensen met goede voornemens. Minder roken, meer sporten of een nieuwe taal leren. Het zijn maar enkele van de vele voorbeelden die we elk jaar als doel voor onszelf stellen. Maar het begin van het nieuwe jaar blijkt toch niet het juiste moment om hiermee te starten. “Je mag je niet zomaar veranderen omdat het op een moment is wanneer iedereen wil veranderen. Het lijkt op alle vlakken een nieuwe start, maar je kan nog altijd best op een gewone dag doorheen het jaar starten. Er is dan minder druk en zo is er een grotere kans dat je voornemens zullen slagen”, aldus Wuyts.

Verschillende stappen

Hoewel de meeste goede voornemens falen, zijn er een aantal die er wel in slagen om ze vol te houden. En het goede nieuws is dat het dus niet enkel geluk is. Je brein moet het gaan herkennen als een gewoonte. Want voor iedere gewoonte die je uitvoert, doorloopt ons brein een soort cirkel. Dat zijn drie stappen die je volgt zodat je nieuwe gedrag uiteindelijk ook een gewoonte wordt. Eerst heb je een herinnering die je hersenen vertelt welke en vooral wanneer je de gewoonte moet uitvoeren. De volgende stap is Routine, Dit zijn handelingen, emoties of gedrag die het gevolg zijn van die herinnering. en als je dan deze twee stappen hebt gemaakt, voel je een soort van beloning die je hersenen geven voor het uitvoeren van die gewoonte.

Volgens Wuyts is het allemaal niet zo moeilijk: “Het is een kwestie van het simpel te houden. Je moet de uitdaging dus zo eenvoudig mogelijk houden, bijvoorbeeld een agenda-melding in je smartphone die je vertelt dat je moet sporten, dat is dan de herinnering. Het effectief gaan sporten is de handeling die je daardoor uitvoert. Zo makkelijk kan het zijn.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Fans komen samen in Brussel voor Heroes Comic Con 2023