knuffels Pokémon

Pokémon-fan Nelson Mertens: “Liefhebbers betalen tegenwoordig monsterbedragen voor zeldzame kaarten” 

De twee nieuwste games van de Pokémon franchise zorgen voor een nieuw verkooprecord bij Nintendo. Hoe kan een game die al 25 jaar bestaat nog steeds populair zijn? Diehard fan Nelson Mertens startte 20 jaar geleden met Pokémon en is nog steeds even enthousiast.  

Wat is er zo speciaal aan Pokémon? 

Pokémon is een enorm diverse wereld waarin de opties quasi eindeloos zijn. Daarom kan je hier ook zo lang mee bezig blijven want het duurt wel even voor je zo’n spel uitspeelt. Daarbovenop heeft het een groot verzamelgehalte waardoor je je collectie steeds wilt uitbreiden en beter maken. Er bestaat ook zoiets als een Pokémon community die in vergelijking met die van zijn concurrenten veel groter is.  

Als je het spel puur op basis van graphics bekijkt, is er eigenlijk niet veel aan en lopen ze ver achter op andere games, wat maakt dit spel dan zo leuk om te spelen?   

De graphics worden volgens mij bewust laag gehouden zodat dit voor iedereen en dan specifiek kinderen toegankelijk is. De nuance van het spel ligt niet op het beeld maar wel op de ervaring van het vangen en trainen van Pokémon. Je speelt dit in een open fantasy wereld waarvan je net wilt dat die niet op de onze lijkt. Pokémon games staan verder ook bekend om hun zeer kleurrijke landschappen waardoor je je in een totaal andere wereld waant.  

Waarom zijn de games zo razend populair onder zowel oudere als jongeren mensen?  

De reden daarvoor is simpel, veel ouderen hebben dit spel in hun jeugd gespeeld en leggen dit dan vaak aan de kant tijdens hun puberteit. Maar wanneer je ouder wordt, wordt het heel verleidelijk om nog eens terug te kijken naar de zaken uit je jeugd en zo beginnen velen terug aan hun obsessie van vroeger. Kinderen kopiëren dan weer graag wat ouderen doen en op deze manier is de cirkel rond. Ook is het zo dat als je iets van kleins af aan begint te verzamelen en dit kan delen met vrienden, het heel moeilijk wordt om hier niet verknocht aan te geraken.  

Met het ouder worden heb je meer financiële middelen en kan je dus ook makkelijker een investering doen in je verzameling. Je mag ook niet vergeten dat eens je een Pokémon hebt gevangen je deze kan trainen en verder ziet evolueren waardoor je er een band mee schept alsof het een huisdier is.  

Toen de nieuwe games werden aangekondigd, besloot je dan meteen om deze aan te schaffen? 

Ja, ik zocht meteen op welk spel het beste bij mij paste en dat bleek de ‘Violet edition’ te zijn en deze heb ik dan meteen op mijn verlanglijstje geplaatst.    

Bij de meeste games wordt de hype na verloop van tijd steeds minder, denk maar aan FIFA, maar bij Pokémon lijkt dit het tegenovergestelde. Hoe komt dit? 

Spelletjes als FIFA zijn altijd hetzelfde speltype, het zal altijd voetbal zijn. Maar bij Pokémon wordt er telkens getracht een extra dimensie in het verhaal te steken en komen er voortdurend nieuwe Pokémon bij. Sinds kort speelt het financiële aspect mee. Liefhebbers betalen tegenwoordig monsterbedragen voor zeldzame kaarten. Dit maakt het voor velen waaronder mezelf ook interessant om kaarten aan te kopen en hopelijk later met winst te verkopen.  

Is de hype in België even groot als in Japan, het land van oorsprong?  

Het is zeker niet te vergelijken maar er mag toch ook niet onderschat worden hoe groot de community in België is. Er zijn enorm veel ‘Reddit’ groepen om je bij aan te sluiten en die worden elk jaar alleen maar groter. Velen maken hier vrienden voor het leven of leren hier zelfs hun toekomstige partner kennen.  

Hoe komt het dat die cultuur naar hier overwaait?  

Dat heeft te maken met de belangstelling voor ‘fantasy werelden’. We zien onder andere ook dat anime, zowel de strips als de series jaarlijks aan populariteit winnen en Japan is nu eenmaal koploper in het creëren van ‘fantasy werelden’.  

Zie je jezelf dit spel later ook nog spelen?  

Dit specifieke spel niet, vanaf ik een spel uitspeel is het voor mij ook gedaan. Maar Pokémon zelf zal ik altijd blijven spelen. Zolang er nieuwe dingen uitkomen zal ik die blijven aanschaffen. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Na drie jaar studeren was het tijd voor het echte werk