Instituut voor Tropische Geneeskunde pakt uit met HIV-campagne 

Er heerst nog steeds een taboe rond hiv, 40 jaar na de ontdekking ervan. Om dat te doorbreken lanceert het Instituut voor Tropische Geneeskunde “asmilethatsticks”. De campagne start op 1 december, Wereldaidsdag. “Wij hebben heel veel patiënten die niet kunnen vertellen dat ze HIV positief zijn in hun omgeving” zegt Cora Lamonte, sociaal verpleegkundige bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde.   

Vooroordelen rond het hiv-virus  

Mensen met HIV krijgen regelmatig vooroordelen te verduren. Het virus draagt nog steeds een groot stigma met zich mee. “Eén op zeven personen zegt tegen niemand dat ze hiv-positief zijn, de andere personen wikken en wegen doorheen de tijd of ze het al dan niet thuis vertellen. Daar willen wij verandering in brengen. We willen meer zichtbaarheid bereiken met onze campagne”, zegt Cora Lamonte. Bovendien pakt het Instituut uit met “YOU=YOU”, hiermee willen ze de gelijkheid tussen mensen die leven met of zonder een ziekte zoals HIV benadrukken. 

“Eén op zeven personen zegt tegen niemand dat ze hiv-positief zijn, de andere personen wikken en wegen doorheen de tijd of ze het al dan niet gaan vertellen thuis.”  

Een normaal leven leiden  

Er wordt vaak gedacht dat hiv veroorzaakt wordt door onverantwoordelijk gedrag. Wenne Mertens, sociaal verpleegkundige wil dat mensen van die idee afstappen. “De dag van vandaag is HIV goed behandelbaar. Mensen met HIV kunnen een normaal leven leiden. Daarvoor staat U=U, Undetectable = Untransmittable.“ Dit betekent dat door medicatie het virus niet detecteerbaar is en dus ook niet overdraagbaar.  

“Undetectable = Untransmittable. Dit betekent dat door medicatie het virus niet detecteerbaar is en dus ook niet overdraagbaar.”  

Stigma bestrijden met de campagne   

Het Instituut wil hun boodschap goed overbrengen. Daarom delen ze stickers en plaktattoos uit. “Dit jaar hebben we bedacht om rond het stigma te werken. Dat stigma is iets zoals een negatieve klever. We willen er iets positiefs van maken. Het positieve moet blijven plakken.” De actie loopt van 1 december tot 31 januari. Bovendien kan je op sociale media via de hashtag #asmilethatsticks elke week een prijs winnen.   

Gratis laten testen  

Je kan je gratis laten testen in het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Hiermee willen ze op een laagdrempelige manier mensen aanmoedigen om zich te laten testen. “Het moet iets zijn dat mensen in de gewone huisartsenpraktijk doen. Het is soms wel een drempel om naar je eigen huisarts te gaan. Ook daar willen we tegen vechten. Daarom kan het hier, het is heel laagdrempelig”, zegt Wenne Mertens.    

Op Wereldaidsdag kan je tussen 9u30 en 17 uur gratis een neptattoo laten zetten in de pop-up tattooshop in het gebouw van het Instituut. Er wordt wel aangemoedigd om ook na 1 december volop de stigmatisering tegen te gaan en hiv-patiënten te blijven steunen. Als je vragen hebt over hiv of je wil je laten testen kan je terecht bij het professioneel team in ieder hiv referentie centrum.   

https://www.allesoverseks.be/hiv-referentiecentra

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Brugge al 20 jaar Werelderfgoed: “Als je met zo een titel kan pronken trekt dat veel toeristen aan”