Hulplijnen bereiden zich voor op de kerstdrukte: “alcohol speelt een grote rol”

De kerstperiode is een periode vol sfeer en gezelligheid, een periode waar familie centraal staat. Toch zijn er veel mensen waarbij de feestvreugde ontbreekt. Daarom bereiden hulplijnen zoals 1712 en Tele-onthaal zich voor op de drukte tijdens de kerstvakantie, Wim Van de Voorde, 1712: “We bieden in de eerste plaats een emotioneel ondersteunend gesprek.”

Zaterdag is het 17/12, dag van de hulplijn 1712. Dat is een professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen kunnen er terecht met vragen over elke vorm van geweld of misbruik. Niet enkel lichamelijk geweld, je kan er ook voor vragen over psychisch geweld terecht. “We bieden in de eerste plaats een emotioneel ondersteunend gesprek, daarnaast doen we een risicoschatting, we gaan ook altijd na hoe gevaarlijk de situatie is. Op basis daarvan kunnen we dan advies geven. Tot slot verwijzen we door naar meer gespecialiseerde hulpverlening, politie en justitie”, zegt Wim Van de Voorde van 1712.   

Wanneer kerst en Nieuwjaar naderen, lijkt de feestvreugde vanzelfsprekend, hoewel dit niet voor iedereen geldt. Negatieve gedachtes kunnen vaak de overhand nemen, je kan herinnerd worden aan slechte momenten die je meemaakte, dierbaren die je kwijtspeelde, familieruzies, huiselijk geweld. De kerstvakantie is opvallend een drukkere periode voor hulplijnen. Dit komt omdat mensen dan thuis zijn: “Soms is er sprake van stress en spanningen, die spanningen lopen vaak hoger op en dat kan lijden tot agressie en andere vormen van geweld”, vertelt Wim Van de Voorde. Risicofactoren voor geweld zoals alcoholgebruik, psychische problemen of een kleine huisvesting kunnen hierbij een rol spelen. “Als er gevaar dreigt of een noodsituatie is moeten mensen de politie contacteren”, zegt Van de Voorde.

Vorig jaar kreeg Tele-onthaal, een anonieme hulplijn, zo’n 350 oproepen per dag. Opvallend is dat veel van deze oproepen gaan over eenzaamheid. Het gaat hier dan vaak over mensen die alleen wonen, zij hebben vaak een minder groot netwerk om op te steunen. Ook veel jonge mensen die alleen wonen, ervaren vaker eenzaamheid tijdens de feestdagen.  

Hoewel de meeste mensen samen met hun gezin kerst vieren, heeft niet iedereen een familie om op terug te vallen. “Soms is de confrontatie groot wanneer iedereen bij zijn gezin zit, terwijl jij al jaren geen contact meer hebt met je familie”, zegt Zoé (19). Eenzaamheid piekt tijdens de feestdagen tegenover de rest van het jaar. Mensen die het moeilijk hebben tijdens de feestdagen lijken zich vaak af te zonderen. “Er zijn ieder jaar wel vrienden die vragen of ik kerst mee wil vieren met hen, maar daarom voel ik me net nog zieliger, ik kijk dan nog liever gewoon een film thuis”, zegt Zoé. 

Mensen die een hulplijn contacteren tijdens de feestdagen hoeven geen extreme verhalen te hebben. Vaak zijn het ook gewoon oudere mensen die nood hebben aan een gesprekje terwijl ze volop genieten van kerstavond. Er zijn velen die wél kunnen genieten van de feestdagen op hun eentje. “Ik heb sinds vorig jaar besloten om op reis te gaan tijdens de feestdagen, het klinkt misschien alsof ik wegloop van mijn problemen, maar zo kan ik gewoon makkelijk een hele boel confrontatie vermijden” zegt Zoé.  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Het stadion van RAFC
Antwerp-coach Mark van Bommel voor de wedstrijd tegen OH Leuven: “Er is een grote kans dat we tegen een muur aanlopen”