“Het Chinees Nieuwjaar is een belangrijk feest voor de Aziatische bevolking, dat is duidelijk te zien”

Hier is het al enkele dagen 2023, maar in China vieren ze het nieuwe jaar pas zondag 22 januari. Het Chinees Nieuwjaar valt elk jaar op een andere dag omdat ze, in tegenstelling tot de Westerse landen, de maankalender volgen. Ondanks het gebaseerd is op de Chinese kalender, vieren ook andere Aziatische landen zoals Vietnam en Taiwan het nieuwe jaar. 

Lise Janssens, een Vlaams meisje, viert ook jaarlijks Chinees Nieuwjaar. Ze is geboren en getogen in Antwerpen, maar is al jaren gefascineerd door de Aziatische cultuur. Vier jaar geleden ging ze tijdens de Chinese nieuwjaarsperiode op vakantie naar Taiwan. “De sfeer die daar hangt is geweldig. Overal zie je draken en heel het land is in feeststemming. Sindsdien vier ik elk jaar Chinees Nieuwjaar.”

Family first 

Tijdens de volledige nieuwjaarsperiode verblijven veel Chinese inwoners bij hun familie. Vaak is er deze periode een grote menselijke migratie. Wereldwijd reizen heel wat mensen naar huis om bij hun familie te zijn. Ook Lise merkte tijdens haar reis het belang van familie op. “Tijdens het 15-daagse feest brengen ze een eerbetoon aan hun familie. Je voelt de verbondenheid en ziet aan alles dat het een belangrijk feest is voor de Aziatische bevolking.” 

Het jaar van het konijn

Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met drakendansen om boze geesten te verdrijven. Eten staat deze periode ook centraal. Er worden veel lange noedels gegeten omdat deze staan voor een lang leven. Chinees Nieuwjaar duurt 15 dagen en in deze periode zijn er heel wat festiviteiten. “Op de allerlaatste dag is er een lantaarnfestival. De hemel is bezaaid met lichtgevende lampionnen, precies een scène uit een film. Zelf heb ik er ook eentje opgelaten. Het voelt zalig om een deeltje te zijn van zo een groot feest”, vertelt Lise. 

Elk jaar staat in teken van een dier. Dit jaar is dat dier het konijn. Volgens de Chinese astrologie symboliseert het konijn intelligentie, bekwaamheid, vriendelijkheid en gezondheid. Deze dierenriem is gebaseerd op je geboortejaar en volgt een 12-jarige cyclus. Ben je geen konijn? No worries, jouw jaar komt dus nog. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Regelmaat