Posters vrouwendag

Vrouwendag, strijddag

Elk jaar viert Rijsel internationale vrouwendag. Rijsel organiseert een hele maand kunsttentoonstellingen, betogingen, concerten en nog veel meer in teken van vrouwenrechten. Waarom is het nog steeds belangrijk om een hele maand te wijden aan vrouwen en hun geschiedenis?

Bloemetjes 

 “We zijn al ver gekomen maar we zijn er nog lang niet”, Nicky Theunis, lid van Campagne Rosa. Ze vertelt me dat het element van strijd erg belangrijk is. “Vrouwendag is voor ons een dag waar we op straat komen en eisen stellen.”  

“Ik krijg er krullende tenen van mensen die zeggen ‘gelukkige vrouwendag’ en vervolgens een bloementje geven”, Tina De Greef, ook lid van Campagne Rosa. Nicky bevestigt, “als het is om bloemetjes te geven dan mag je het laten”. Voor De Greef is het de bedoeling om de strijd aan te gaan en samen iets te veranderen.

“Boomer-tijd” 

Of zijn we dan té woke geworden? Volgens mevrouw De Greef komen mensen uit een tegenreactie vaak vanuit onwetendheid. Ze hebben het probleem niet ondervonden, zien het gewoon niet of ze komen van de “boomer-tijd”. Een tijd waar zo’n onderwerpen nog onder tafel geveegd werden. Maar eigenlijk worden er nu terechte zaken aangeklaagd.  

Oma en tante 

Volgens Tina de Greef is het belangrijk om aan actief feminisme te doen. “Een tentoonstelling bijwonen en kunst bewonderen gemaakt door en voor vrouwen is leuk, maar dan kijk je nog steeds door je eigen bril. Het is pas door verbinding en samen de strijd aangaan dat we ergens geraken. Neem daarom je oma of tante eens mee naar een mars.”

Auteur | Perle Guldentops

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Verdeeldheid bij de jeugdbewegingen