Procesinterviews

“Ken jij iets van videomontage?”. Oei, ik dacht dat ik bij de podcastredactie had gesolliciteerd…

“Ken jij iets van videomontage?”. Eén van de eerste vragen die mijn stagementor van het Nieuwsblad me stelde tijdens onze kennismaking. ‘Sorry, wat?’, was het enige wat ik toen kon denken. Ik dacht dat ik voor een stage bij de podcastredactie had gesolliciteerd. Maar little did I know dat er bij podcasts maken en produceren veel meer komt kijken dan enkel wat babbelen in een microfoon.

Mijn eerste dag

Maandag 6 februari 2023, 10u37: ik loop voor het eerst in twee jaar de deuren van Mediahuis op Linkeroever binnen. Twee jaar geleden was dit al eens mijn ‘thuis’. Ik deed er een vrijwillige zomerstage bij de ochtendshow van radiozender NRJ. Maar ‘wow’, wat was dit gebouw veranderd. Na al een halte te ver zijn afgestapt met de tram en mijn rugzak bijna vergeten te zijn op kot, kon die lichte desoriëntatie in het gebouw er die eerste dag nog wel bij. Gelukkig werd dat al snel opgelost door een korte rondleiding door mijn stagementor Bert. Ik maakte kennis met enkele redactieleden, de podcaststudio die die acht weken mijn thuis ging worden en de andere stagiair Lander. Hij ging het redactiewerk voor alle sportpodcasts op zich nemen. Een hele opluchting voor een sport-leek als mezelf.

Mijn eerste publicatie

Ik schrok mijn eerste stagedag zelf van het podcastaanbod van Het Nieuwsblad. Van thema’s als politiek en actua tot economie, sport en zelfs seks: voor ieder wat wils. Maar één podcast heeft mijn hart tijdens de afgelopen acht weken gestolen: de misdaadpodcast ‘de Stemmen Van Assisen’. Elke week in een andere rechtszaak duiken met misdaadreporters Cedric, Pieter en Marc was mijn hoogtepunt van de week. Toen ik voor het eerst als producer werd vernoemd in de outro van ‘de Stemmen Van Assisen’, voelde ik me dan ook enorm vereerd. Een klein gebaar van producer Bert, maar voor mij een teken van erkenning voor al mijn werk voor de podcast. Van het bijwonen van elke podcastopname tot het creëren en monteren van video’s en berichten voor hun Instagram-account: ik was betrokken in het hele productieproces.

Beluister hieronder één van de podcasts waarin ik in de outro word vermeld als producer:

Een bijzondere ontmoeting

De kers op de taart van mijn stage was het volgen van het Reuzegom-proces vanop de eerste (pers)rij in het Hof van Beroep in Antwerpen. Ik maakte die procesweek voor het eerst deel uit van een ‘persmeute’ en moest mijn mannetje staan als journalist tussen grote namen als Fatma Taspinar en Faroek Özgünes. Maar na het ontduiken van talloze foto- en videocamera’s sloeg ik er in om ook mijn microfoon onder de neus van bekende advocaten als Walter Damen, Sven Mary en John Maes te duwen. De eerste procesdag nog met knikkende knieën, onder de indruk van de persmassa waar ik deel van uitmaakte. Op de laatste procesdag al met het nodige zelfvertrouwen om ook zelf eens een vraag te stellen.

De ‘ontmoeting’ met de achttien Reuzegom-leden, die voor mij voordien nog geen naam en gezicht hadden, en met de familie en vrienden van Sanda Dia, hebben een énorm diepe indruk nagelaten. Het is dan ook niet gelogen wanneer ik zeg dat de hele procesweek één van de meest interessante, verrijkende maar ook emotioneel beladen weken uit mijn leven is geweest.   

Pers proces Reuzegom

Anekdote

“Zijn er nog stagiairs die we moeten uitnodigen voor ons etentje?”. Ik hoor het hoofdredactrice Liesbeth Van Impe nog zo vragen na weer een lange podcastopname van een nieuwe ‘het Punt Van Van Impe’ op woensdagavond. De podcastredactie ging de 75ste aflevering van de politieke podcast met Liesbeth in de ‘hoofdrol’ vieren met een uitgebreid diner in Antwerpen. Ik antwoordde uit beleefdheid dat ze zich niet verplicht moesten voelen om me uit te nodigen. Of ik daar achteraf gezien spijt van heb? Misschien wel. Maar ja, wat zou ik een hele avond doen? Stilzwijgend luisteren naar alle kennis en inzichten die Liesbeth en chef politiek Hannes Heynderickx op tafel kunnen leggen. Heel leerrijk, maar ook confronterend voor iemand als mezelf die op politiek vlak blijkbaar nog veel kennis in te halen heeft.

Veel geleerd

Dat audiostudenten een grote liefde hebben voor alles wat te maken heeft met radio, podcasts, etc? Juist. Dat ze daarom niks moeten kennen van sociale media, videomontage en artikels schrijven? Fout. Mijn stage bij de podcastredactie van het Nieuwsblad bewijst het tegendeel. Ondanks dat mijn hoofdfocus ‘audio’ was, zijn ook mijn video- en tekstvaardigheden er enorm op vooruit gegaan. Door wekelijks een Instagram-video te filmen en monteren voor ‘de Stemmen Van Assisen’, en daarbij nuttige tips van de videoredactie te krijgen, kent Première Pro steeds minder geheimen voor mij. Door het neerschrijven van mijn bevindingen tijdens het Reuzegom-proces en het bedenken en uitschrijven van podcastintro’s en –outro’s, staat ook mijn pen na acht weken stage scherper op punt. Een crossmediale journalist? At your service!

Werkplek Nieuwsblad
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Kim Huybrechts bereidt zich voor op zijn WK deelname