Van radiospots analyseren tot stemopnames afnemen: mijn stage bij de radiospotcel

Na een vervelend telefoontje dat mijn oorspronkelijke stage niet doorging, moest ik last minute op zoek naar een nieuwe stageplaats. Begin maar eens te zoeken, enkele weken voor aanvang van je stage. Veel stress en enkele tranen later kon ik een plaatsje bemachtigen bij de radiospotcel van VRT. Nu de laatste week van mijn stageperiode ingaat, is het tijd om terug te blikken op mijn stage bij de Radiospotcel.

Mijn eerste dag

Stage in Brussel en op kot in Antwerpen, pendelen it is! Om de eerste dag zeker op tijd te zijn nam ik twee treinen vroeger dan nodig was. Om 9u28 stapte ik met knikkende knieën de inkomhal van de VRT binnen. Ik had pas om 10u15 afgesproken met mijn stagementor, genoeg tijd dus om mijn zenuwen onder controle te krijgen. Toen ik met mijn stagementor aankwam bij de radiospotcel maakte mijn zenuwen plaats voor nieuwsgierigheid. Ik maakte kennis met een heel tof en ethousiast team, ging mijn laptop halen op de ICT-dienst, bracht allerlei praktische zaken in orde en volgde de rest van de dag mee met het team. Voor dat ik het goed en wel besefte, zat mijn eerste dag er al op.

Bijzondere ontmoeting

Als je stage loopt op de VRT dan stopt het niet met één bijzondere ontmoeting. Van in de koffiekamer aanschuiven achter Thibault Christiaans en aan dezelfde tafel eten als Sander Gillis tot in de lift staan met Rudi Vranckx en een kus krijgen van Joris Hessels. Als trouwe luisteraar van MNM en Studio Brussel is het dan ook wel bijzonder om meetings te volgen met Bart De Raes, Evelien De Backer en Bert Van Steenberghe. En dan heb ik het nog niet gehad over alle zotte studiobezoekers. Zo volgde ik stemopnames mee van Nidal en Thomas van Ketnet, Roos Van Acker, Benjamien Schollaert, Stijn Van de Voorde en Joris Hessels. Maar ook andere radiopresentatoren van MNM en Studio Brussel passeerden regelmatig in de studio. Zo stonden, zonder dat ik het goed en wel besefte, Fien Germijns, Eva de Roo, Thibault Christiaens, Flo Windey en Manu Van Acker wel eens voor mijn neus. En geloof me als zij de studio binnenstappen, zit de sfeer meteen goed. Het zijn uiteindelijk ook maar allemaal gewoon mensen, maar toch moest ik af en toe tegen mezelf zeggen “dit is niet raar, dit is heel normaal, niet starstruck zijn”.

Leuke anekdote

Voor sommige radiospots zijn er veel stemmen nodig. Het gebeurde dan wel eens dat je als stagiaire ook eens aan de andere kant van de microfoon mocht gaan staan. Zo zongen we met het team van de radiospotcel luidkeels mee op Bastille, Metejoor, en Gayle voor de ‘sing your song’ spot van MNM. Ook schreeuwde ik samen met Sander Vandenhende en een paar andere stagiaires mee in de nieuwe festivalcampagne van Studio Brussel.

Veel bijgeleerd

Tijdens mijn stage had ik één grote taak, namelijk een gedetailleerde analyse maken van de radiospots. Hier was ik dan ook het grootste deel van mijn stage mee bezig. Verder volgde ik ook heel wat stemopnames mee, zocht ik naar geschikte muziek voor een spot en brainstormde ik mee voor de inhoud van nieuwe spots.

Tijdens mijn stage vond ook de rebranding naar VRT1 plaats. Dit was een heel interessant proces om mee te volgen. Ik leerde hoe de nieuwe stemmen gecoacht werden om de feeling van VRT1 goed te krijgen, ik keek mee hoe een extern reclamebureau aan de slag ging met de inhoud van de tv-hostings en ik volgde mee met de opnames van de tv-hostings. Want ja, ook sommige tv-spots worden ingelezen en gemonteerd bij de radiospotcel.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Cosmetica en skincare winkels in Coronatijden