Stage-journalistiek-label

“Bij de Gazet ben je echt een deel van de redactie”

Afgelopen negen weken draaide ik mee met de online redactie van de Gazet van Antwerpen. Het bood mij een unieke kijk achter de schermen bij één van de grootste kranten van het land. Een ervaring die ik nooit zal vergeten en waarvan ik veel dingen meeneem naar mijn verdere carrière als journalist.

De eerste dag

Met open mond kwam ik het gebouw van het Mediahuis op Linkeroever binnen. Een spectaculair gebouw gevuld met nieuws en gepassioneerde journalisten, dat was meteen duidelijk bij m’n eerste ontmoeting met de redactie. Iedereen tokkelde ijverig op de toetsenborden met hier en daar een lach. De sfeer zat er duidelijk in, maar we vlogen er meteen in.

Eerst nam ik deel aan de gebruikelijke ochtendvergadering. Heel geïnteresseerd luisterde ik mee naar het nieuws en de planning van de dag samen met de hoofdredacteur en twee andere stagiaires. Op een bepaald moment werd prins Laurent aangehaald. Het plan was om monseigneur te bellen voor een interview. Iemand stelde voor om één van de stagiaires te laten bellen. Het klonk eerst als een grap totdat het serieus bleek te zijn. M’n hart begon meteen te keer te gaan. Uiteindelijk moest de andere stagiaire bellen, maar het was zeker een goeie binnenkomer.

Mijn eerste publicatie

Op mijn eerste dag maakte ik mijn eerste stuk. Niet over het onderwerp waar ik meteen aan dacht: De jurk van Olga Leyers. Nooit gedacht dat ik daarover ging schrijven, maar zo werd ik uit mijn comfortzone gezet en dat had ik nodig.

https://www.gva.be/cnt/dmf20230411_95428453

Een bijzondere ontmoeting

Een echte ontmoeting kan je het niet noemen, maar het is het vernoemen waard. Antwerp was kampioen. Dus stuurde ze mij met de twee andere stagiaires op pad om de kampioenenploeg te volgen. Voor mij, als voetballiefhebber, was dat een leuke opdracht. We kregen de kans om met een aantal spelers een praatje te slaan. Een bijzondere ontmoeting voor een fervent Beerschotsupporter zoals mij.

Veel geleerd

In een redactie als die van de Gazet van Antwerpen kan het bijna niet anders dat je veel leert. Je zit bij echte experts van het vak. Je leert van de beste en dat werpt zijn vruchten af. Een aantal vaardigheden zoals zinsbouw waren nog te beperkt bij mij, maar na afgelopen 9 weken kan ik met trots zeggen dat dat verbeterd is en daar deed ik het voor.

Anekdote

Samen met een andere stagiaire ben ik op pad gestuurd om een aantal interviews te doen met ongeduldige Antwerpfans voor de kampioenenwedstrijd. Het eerste supporterscafé waar we binnengingen was meteen raak. Een aantal die hard Antwerpfans wouwen ons te woord staan op één voorwaarde. “Als je voor Beerschot supportert geef ik geen interview en mag je vertrekken”, zei Johnny tegen me. Waarop ik wijselijk antwoordde dat ik voor een andere paarse club van België supporter en zo kregen we een heel leuk interview.

Oeps foutje

Buiten enkele kleine foutjes kan ik mezelf niet betrappen op echte blunders en maar goed ook.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Gamen in tijden van quarantaine