Verschillende soorten diabetesmedicijnen, zoals Ozempic, kampen opnieuw met een te kort. De Deense fabrikant, Novo Nordisk, heeft alle artsen en apothekers hiervan op de hoogte gebracht. De Diabetes Liga trekt aan de alarmbel.
Is er een alternatief voor mensen met diabetes of vallen die medicijnen nu helemaal weg voor hen?
Novo Nordisk, de producent van de medicatie, heeft laten weten dat Ozempic en andere varianten dit jaar niet meer beschikbaar zullen zijn.
Zij verwijzen naar alternatieven voor diabetespatiënten. Maar die bevinden zich in andere klassen van medicijnen, met andere werkzame grondstoffen. Deze werken op een andere manier voor mensen met diabetes type 2.
Hierdoor zullen deze medicijnen minder doeltreffend zijn voor patiënten die normaliter Ozempic nemen. De alternatieve medicijnen worden ook op een andere manier toegediend. Het ene middel wordt ingeslikt, het andere ingespoten.
Heeft u zelf contact gehad met één van de paramedische bedrijven? Is daar iets uitgekomen?
Ja, daaruit blijkt dat het geen politiek of economisch spel is om hun prijs op te drijven. Ze zijn zelf afhankelijk van de leveranciers van hun grondstoffen, daar zit het probleem.
De productiecapaciteit kan de vraag niet volgen door het tekort aan grondstoffen.
Het probleem bevindt zich dus eigenlijk op een ander niveau, niet bij farmaceutische bedrijven, maar bij de leveranciers van de grondstoffen.
Om hoeveel patiënten gaat het?
Het gaat om 10.000 mensen die niet geraken aan de juiste dosis. Er worden in België alleen al meer dan 800.000 mensen behandeld voor diabetes.
Gert Verhulst verkondigde afgelopen maand dat hij dankzij Ozempic heel veel is afgevallen, wat vindt u daarvan?
Na de uitzending van het programma is de vraag gigantisch toegenomen door het feit dat een BV zei dat hij er nu “strak en scherp” uitziet. Terwijl hij deze medicijnen inneemt dus voor esthetische redenen.
Wegovy is ook al enkele jaren een heel populair afslankmiddel. Wat zijn de verschillen tussen beide medicijnen?
Wegovy en Saxenda zijn beide geneesmiddelen die zijn ontwikkeld voor mensen die zwaarlijvig zijn. De verkoop van Wegovy is niet toegestaan in België.
Een aantal van de grondstoffen die worden gebruikt in zowel Wegovy als Saxenda zijn hetzelfde als de grondstoffen die worden gebruikt bij het maken van medicatie voor mensen met diabetes type 2.
Worden deze medicijnen terugbetaald?
Neen, noch het ene noch het andere worden terugbetaald. Zouden die in de toekomst gedeeltelijk of volledig terugbetaald worden, dan zou het probleem hiermee al een beetje verholpen zijn. Ozempic wordt enkel terugbetaald voor mensen met diabetes.
Wanneer ontving u de eerste melding over een tekort?
In de zomervakantie van 2022 is de eerste melding binnengekomen over een tekort aan onder andere Ozempic.
Sindsdien duiken er om de 4/5 maanden meldingen op over een tekort aan verschillende vormen medicijnen die bestemd zijn voor mensen met diabetes.
Heeft u een idee voor een oplossing op lange termijn voor deze problematiek?
Het is een maatschappelijk probleem dat veel facetten raakt.
Je hebt in eerste instantie de ethische en morele code van artsen. Een arts moet zijn patiënt in alle eer en geweten de juiste medicatie voorschrijven en niet een middel met slechts gewenste neven effecten.
Vervolgens moeten laboratoria veel meer grondstoffen aanmaken. Zowel diabetes als obesitas zijn sterk opkomende aandoeningen.
De industrie kampt al jaren met systemische tekorten aan grondstoffen. Je zou verwachten dat zij hun productie jaren geleden al hadden verhoogd.
Zijn er nog andere stappen die de organisatie onderneemt om het probleem te bestrijden?
Het enige dat wij kunnen doen is ons uitspreken en van ons laten horen. We roepen de politiek op een sterkere rem te zetten op de gezondheidszorg, om ervoor te zorgen dat dokters geen medicijnen meer voorschrijven aan mensen die ze niet nodig hebben.