Roken_StiersMila

Dag Tegen Kanker: ‘De Strijd tegen Roken’

In de strijd tegen kanker vormt tabaksgebruik een van de meest dringende en vermijdbare risicofactoren. Toch blijft roken nog steeds populair, zowel bij jongeren als bij de oudere generaties. “Tijdens de Dag Tegen Kanker is het van cruciaal belang om aandacht te vestigen op de impact van tabaksgebruik want roken is je beste maar ook je slechtse vriend” – Oncoloog Annelies Janssen.

Uit de meest recente leerlingenbevraging (schooljaar 2021-2022) van het Vlaamse experticecentrum voor Alcohol en andere Drugs blijkt dat 5,6% van de Vlaamse jongeren tussen 12 en 18 jaar regelmatig rookt. Daarom blijft Kom op tegen Kanker zich, jaar na jaar inzetten om jongeren te stimuleren om niet te beginnen met roken.  Dit doen ze door verschillende campagnes te lanceren zoals #riproken en #whatthesmoke. 

Vermijden, Bestrijden en Verzachten

Kom op tegen Kanker zet zich op tal van manieren in voor de strijd tegen kanker. Ancke Berckmans, campagnemedewerkster van #riproken, vat dit samen als ‘Vermijden, Bestrijden en Verzachten.’ Met deze campagnes probeert de organisatie kanker te bestrijden, aangezien als je niet rookt , is de kans dat je kanker krijgt een pak kleiner. Beide campagnes zijn sensibiliseringscampagnes en de gezichten hiervan zijn een team Belgische influencers en content creators, waaronder Stien Edlund, Crazy Boy Omar, Ryan de Backer en nog velen meer. Zij worden ingeschakeld om video’s en content van de campagnes te delen via hun socialemediaplatformen. Bijvoorbeeld, in ‘What the Smoke’ creëren ze grappige sketches waarin ze redenen tonen waarom je niet moet roken. Op 1 november lanceren ze weer een nieuwe video op het Tiktok account van Stien Edlund. 

Smokezilla

Een ander belangrijk onderdeel van de campagne #RipRoken is de creatie van Smokezilla, een online monstertje in het populaire spel Fortnite. Deze creatie heeft tot doel jongeren op een speelse manier bewust te maken van de negatieve gevolgen van roken.Dr. Annelies Janssen, een oncologe gespecialiseerd in longkanker en verbonden aan het UZA, vertelt wat meer over deze gevolgen:“Eén op de tien rokerskrijgt longkanker en bovendien leidt het niet alleen tot ernstige gezondheidsproblemen, maar ook tot merkbare uiterlijke kwalen.” “Mensen die langdurig roken een slechte huid ontwikkelen,last krijgen van verkleurde nagels en gemiddeld gezien meer hoesten dan niet-rokers.”

Roken heeft vooral ernstige gevolgen voor de longen, waarbij 9 op de 10 patiënten van oncoloog Annelies Janssen longkanker ontwikkelen ten gevolge van roken. Maar de schadelijke impact van roken beperkt zich niet alleen tot longkanker, maar strekt zich ook uit naar andere vormen van kanker, waaronder die van de neus, keel, slokdarm, lever en alvleesklier. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat tabaksrook duizenden chemische stoffen bevat, waarvan er minstens 70 als kankerverwekkend bekend staan. De voornaamste drie schadelijke stoffen die ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zijn teer, koolmonoxide en nicotine.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Vrachtwagenchauffeur
Hommage aan de vrachtwagenchauffeur