meneer met reuma

Rik Joos, reumatoloog: “Niet-reumalijders moeten meer informatie krijgen over reuma”

Boven de 50 jaar heeft ruim de helft van de mensen reuma. Vandaag is het Wereldreumadag. Een dag waar we stilstaan bij iedereen die reuma heeft en waar er meer aandacht wordt besteed aan de bewustwording van deze chronische ziekte. Dr. Rik Joos, reumatoloog aan het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen, kaart aan dat reuma nog steeds aandacht verdient.

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen. Door de aandoening is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, waardoor je chronische ontstekingen krijgt. Reuma zorgt bij patiënten vooral voor pijn en stijfheid in de gewrichten of spieren. Als je reuma beperkt tot het ontstekingsreuma, dan zit dat ongeveer tussen de 3 en 5 procent van de bevolking. Als je alle vormen van reuma meetelt, wordt ruim de helft van de 50-plusseres met de ziekte geconfronteerd. Niet alleen ouderen lijden aan reuma. Ook kinderen kunnen gediagnosticeerd worden met reuma. Naar schatting hebben er zo’n 2500 tot 3000 kinderen reuma.

Wat houdt een behandeling van reuma in?

De meest gebruikte ontstekingsremmers zijn aspirineachtige middelen. Die werken zeer goed, maar hebben helaas vaak bijwerkingen op de maag. We gebruiken die enkel voor kortetermijnbehandelingen.

Voor langetermijnbehandelingen grijpen we meestal naar nieuwere medicijnen, biologicals genoemd. Die kan jen gerust revolutionair noemen. De kans dat patiënten symptoomvrij zijn, vergroot. Het is in elk geval zeker dat ze zich beter zullen voelen. 70% van de mensen die de nieuwe medicijnen krijgen zijn volkomen symptoomvrij. Van de resterende 30% gaat zeker de helft zich goed voelen.

Welke hulp en ondersteuning is beschikbaar voor mensen met reuma?

Mensen met chronische reuma hebben een aantal rechten, zo hebben ze bijvoorbeeld recht op een onbeperkt aantal kinesitherapie bezittingen per jaar. Deze worden voor de reumapatiënten dan ook meer terugbetaald dan voor de niet-reumapatiënten. Daarnaast zijn er een aantal tegemoetkomingen en ondersteunende maatregelen voor het feit dat het een chronische ziekte is. Dit wil zeggen dat mensen die erkend worden met een chronische ziekte ook financieel steun krijgen.

Wat zijn enkele van de grote uitdagingen waarmee mensen met reuma worden geconfronteerd?

Eén van de grootste uitdagingen waarbij mensen met reuma nog mee geconfronteerd worden en waar we ook heel weinig aan kunnen doen is vermoeidheid. Zo’n chronische aandoening vergt enorm veel van het lichaam en resulteert in een nagenoeg onbehandelbare vermoeidheid en verminderde inspanningscapaciteit.

Waarom moet reuma meer aandacht krijgen?

Reuma is niet altijd een mediagenieke ziekte geweest. Het is ook geen zeldzame ziekte en aangezien relatief veel mensen geconfronteerd worden met reuma, krijgt het niet zoveel aandacht. We zien de laatste tijd dat er grote campagnes gevoerd worden die hoofdzakelijk gaan over zeldzame aandoeningen. Deze zeldzame ziektes brengen bijzonder dure therapieën met zich mee, dat is terecht. Maar aangezien reuma zo ver verspreid is, is het wel belangrijk dat we ook niet-reumalijders meer kunnen informeren over wat reuma is en wat de impact is op mensen die er wel aan lijden.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Brussels indoor skatepark ‘Byrrrh’ moet verhuizen voor de vierde keer