Thomas de Ridder
Thomas de Ridder

“Vroeger wou ik altijd Rudi Vranckx worden en reportages maken zoals hij doet”

Naam: Thomas de Ridder
Leeftijd: 30
Specialisatie: radio
Afstudeerjaar: 2009

Van journalistiek studeren en radio maken naar werken in een verwarmingsbedrijf. De twee hebben totaal niets met elkaar te maken maar Thomas de Ridder (30) vindt dat niet erg. “Ik doe momenteel geen job die met journalistiek te maken heeft maar het heeft toch veel bijgebracht voor mij persoonlijk. Vroeger was ik introverter, maar nu ben ik veel socialer.” 

“Ik heb eerst een jaar geschiedenis gestudeerd, aan de universiteit. Maar dat was nogal heel theoretisch allemaal, en dat vond ik saai. Dat hou je trouwens ook niet vol. Ik wou meer iets praktisch doen en ik had sowieso het idee om met geschiedenis eventueel iets journalistieks te doen daarna.

Radio heb ik dan gedaan omdat ik erg geïnteresserd was in muziek, en omdat de twee andere richtingen (tv en print) me niet veel zeiden. Radio werd in die tijd niet door veel studenten gekozen. En dat vond ik wel speciaal. We zaten in een klein groepje, daarom was dat heel intens, met een stuk of 8 konden wij echt vlot werken.”

Stage 

“Mijn stage was bij StampMedia, dat is een jongeren persbureau. Toen was dat heel hard in opstart en samen met een andere student heb ik daar elke dag een artikel voor geschreven. Ik maakte daar dan ook elke dag een radioreportage bij, dat bij het artikel werd gepubliceerd.

Het was niet echt een radiostage, maar dat kwam omdat ik pas vrij laat mijn plek heb kunnen vastleggen. De stage was absoluut niet slecht maar het was niet echt wat ik ervan gehoopt had. Er zijn andere medestudenten die via hun stage bij Radio 2 zijn binnengeraakt. Je moet er echt op tijd aan beginnen en er goed over nadenken, want je kan er veel uit leren.”

Terugblik

“Het waren heel toffe jaren. Ik heb me goed geamuseerd en ik heb toen ook veel ervaring opgedaan die ik ga meenemen voor de rest van mijn leven. Ik denk dat de richting wel aan je zelfvertrouwen kan bijdragen. Vroeger was ik verlegen en nu stap ik veel sneller af op mensen en begin ik er mee te praten.

Ik heb ook zeer leuke anekdotes van die jaren. Zo heb ik bijvoorbeeld voor een radioproject veel belangrijke matchen van Royal Antwerp Footbal club mogen bijwonen, de club waar ik grote fan van ben. We hadden dan via de school een studentenperskaart gekregen en dan mochten we in heel het stadion binnen. Tijdens de match stonden wij dan echt naast de bank waar alle spelers zitten.”

Toekomst 

Momenteel heb ik geen job in de journalistiek. Ik ben een beetje op zoek gegaan naar zekerheid in mijn werk. Dat was met journalistiek absoluut niet het geval. Ik heb dat in de eerste jaren wel geprobeerd, als freelance reporter voor het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen regio Deurne. Maar daar kreeg je niet genoeg loon voor vond ik. Zeker niet om dat als vaste job te doen. Ik kreeg ook niet heel veel doorgroeimogelijkheden en daarom heb ik dat opgezegd. Het kostte me meer tijd dan dat het opleverde.”

Ik zie mezelf misschien niet meteen terug in de journalistiek gaan, maar de studie heeft veel nut gehad achteraf. Ik ben nog steeds heel handig in filmpjes maken, in foto’s nemen en schrijven ook eigenlijk. Maar dat vind ik eerder leuk op vrijwillige basis dan echt als vaste job.”

Auteur | Kaat Haelen 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Xior, een studentenhuis
Studentenkoten worden bijna onbetaalbaar