YOUCA Action Day

Duizenden leerlingen moeten niet naar school voor Plan Senegal

Ongeveer 11.000 middelbaarstudenten hadden donderdag geen school omdat ze deelnamen aan een goed doel. Ze werkten allemaal op de zeventiende YOUCA Action Day. De leerlingen werken op een zelfgekozen werkplek in plaats van op school. Het loon dat ze verdienen gaat naar een van zes zelfgekozen goede doelen.

Dit jaar staat de YOUCA Action Day in het teken van gender en sport. De jonge werknemers werken onder meer bij het ziekenhuis van Izegem, bij Bednet in de Acienne Belgique…. De studenten verdienen 60 euro voor het geleverde werk en dat gaat integraal naar een van de zes goede doelen. “We hadden dit jaar rond de 14000 leerlingen die zich aanmeldden en daarvan hebben zo een 11000 jongeren een job gekregen tijdens onze Action Day”, weet Vincent Selis, begeleider van YOUCA Action Day.


Het algemene goede doel is Plan Senegal. Deze organisatie creëerde met Champions of Change een jongerenproject dat via voetbal de strijd aangaat tegen genderstereotypen. Daarnaast kozen de studenten vijf andere goede doelen rond sport en gender. Dit jaar viel de keuze op een inclusieve voetbalclub ‘Football Girls Leuven’, het Zuid-Afrikaanse ‘Next Gen Men’ dat stereotypen over mannelijkheid wil doorbreken. Ook ‘YOGA & Sport with Refugees’ in Griekenland zal worden gesteund net zoals het Filipijnse ‘Girls Community League Festival’ en ‘Her Voice. Her Choice.’ uit Nepal.

YOUCA is een organisatie voor en door jongeren die hen stimuleert om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Ze doen dit door hen bewust te maken van belangrijke maatschappelijke kwesties en door hen te ondersteunen in hun engagement, zoals de YOUCA Action Day.

“Naast de Action Day houdt YOUCA zich vooral bezig met het project van volgend jaar. De volgende weken gaan er gesprekken plaatsvinden met onze contactpersonen in de ontwikkelingslanden. Daar brainstormen we dan om het volgende project te kunnen realiseren”, zegt Selis.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
BondBeterLeefMilieu: “We stevenen met de huidige doelstellingen af op een stijging van 2° Celsius”