Schaap

Robrecht Vanden Broeck, voorzitter Kleine Herkauwers Vlaanderen: “Als we nu niet vaccineren, hebben we volgend jaar een broeihaard aan blauwtongbesmettingen”

Blauwtong is momenteel hét onderwerp in de landbouwsector. Blauwtong is een zeer dodelijk virus voor schapen dat reeds in Nederland verschillende schapenboeren trof en waarvan pas een geval werd vastgesteld in België. De veehouders in België wachten bang af en hopen zo snel mogelijk hun dieren te kunnen vaccineren tegen het virus.

Ook bij Kleine Herkauwers Vlaanderen (KVH), een vzw voor mensen met schapen en geiten, is de angst voor besmettingen zeer groot. Robrecht Vanden Broeck, voorzitter van KHV, stelde een enquête op over de vaccinatie tegen blauwtong.

Hoe gevaarlijk is blauwtong effectief?

De Nederlanders rapporteren nu 25 procent sterfte bij besmette dieren. Maar er zijn ook bedrijven waar de helft van hun dieren overlijden.

Verwachten jullie een vaccin?

Ik heb gehoord dat de ministers van Landbouw van Nederland, Duitsland en België bij de farmaceutische sector aankloppen voor de productie van een vaccin. Maar het is nog afwachten of de farmaceutische sector brood ziet in een vaccin tegen blauwtong. Zij zullen dit volgens mij enkel produceren als de vaccinatie verplicht wordt voor alle tweehoevigen in België.

Het is dus de bedoeling dat iedereen die tweehoevigen heeft gaat vaccineren? Of heeft het anders geen nut?

Als dat mogelijk is zou het ideaal zijn. Het heeft altijd nut want de mensen die zullen vaccineren zullen geen sterfgevallen hebben bij hun dieren. Als ze de vaccinatie nu niet verplichten weet ik niet of ze in de vleesfokkerij gaan volgen.

U heeft ook een enquête afgenomen bij de leden van Kleine Herkauwers Vlaanderen omtrent vaccinatie. Wat waren de resultaten?

Er hebben 205 mensen geantwoord. 99% van de bevraagden zou vaccineren als er een vaccin is in het voorjaar. 87.9% zou ook nog vaccineren als het vaccin pas in het najaar beschikbaar is. We hebben geen keuze. Als we niet vaccineren dan hebben we volgend jaar een broeihaard aan blauwtongbesmettingen.

Uit de enquête blijkt dus dat bijna iedereen zou vaccineren als er een vaccin is. Is de angst voor besmetting zo groot bij de schapenhouders?

De angst voor besmetting is er en de temperatuur van rond de 15 graden is ideaal voor een besmetting. Rond deze temperatuur is een besmetting bijna niet tegen te houden omdat de dieren besmet worden via vliegende insecten die via de wind overwaaien.

Zal het vaccin gratis worden volgens u?

Het is een enorme kost voor de ministeries. De enige reden dat ze het gratis zouden maken, is in de hoop dat iedereen vaccineert.

Als het vaccin dan niet gratis zou zijn en er sterven dieren aan blauwtong zouden de veehouders dan eventueel vergoed kunnen worden door de overheid?

De vergoeding van overleden dieren zal nooit gebeuren. Als dat gebeurt, is het hek helemaal van de dam. Dit zou ook veel duurder zijn voor de overheid dan het vaccin gratis te maken.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Antwerpse Mo (28) ontwerpt collectie voor SHEIN ‘Ze vroegen een vrouwencollectie, maar ik maak enkel uni-sex’