ThinkPink lintje op vrouwelijke borstkas

Oncoloog Hannelore Denys: “1 op 8 vrouwen krijgt borstkanker, maar de overlevingskans wordt steeds beter”

Op 19 oktober is het Dag Tegen Kanker, reden genoeg voor borstkankercampagne ThinkPink om met UZ Gent de handen in elkaar te slaan voor een sensibiliseringsactie. Een groot spandoek met de boodschap ‘Together against breastcancer’ siert nu de muur van het A-gebouw van campus Heymans. Professor Hannelore Denys, medisch oncoloog aan de UZ Gent, ziet een positieve evolutie in de bestrijding van de ziekte.

Wat hopen jullie te bereiken met deze actie?

“Het is belangrijk om iedereen te sensibiliseren want borstkanker is de meest voorkomende kanker bij de Vlaamse vrouw: 1 op 8 vrouwen krijgt deze diagnose. Gelukkig verbeteren de behandelingen elk jaar en zien we ook de kans op overleving stijgen. Zulke resultaten behalen we enkel dankzij veel klinische studies, dus ik zou graag ook iedereen oproepen om kankeronderzoek te steunen.”

Wat is de belangrijkste preventieve maatregel tegen borstkanker?

“Deelnemen aan het nationale screeningsprogramma voor vrouwen tussen de 50 en de 70 jaar. Deze vrouwen worden om de twee jaar opgeroepen voor een gratis screening. Daarnaast moet je ook zeker naar je huisarts of gynaecoloog stappen zodra je merkt dat er iets verandert aan je borst.“

Lopen jonge vrouwen ook risico?

“Leeftijd is een van de belangrijkste risicofactoren, dus borstkanker komt voornamelijk voor bij die doelgroep van vrouwen tussen 50 en de 70 jaar. Dat neemt niet weg dat jonge vrouwen ook getroffen worden en dat het dus belangrijk is dat ook zij zich laten nakijken.”

Heeft u ook advies voor vrouwen die veel pijn en stress ervaren door de screening?

“De onderzoeken zijn inderdaad niet aangenaam, maar ze zijn wel maar van korte duur. Het weegt dus niet op tegen de voordelen van een vroegtijdige screening.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Roman Yaremchuk duurste inkomende transfer allertijden in België