Portret van Niels Luyten met de huismus

Huismus gekroond tot ‘Vogel van het Jaar 2024’

Vogelbescherming Vlaanderen organiseert elk jaar een verkiezing voor de Vogel van het Jaar. Voor 2024 werden vijf vogels geselecteerd die voor hun overleving afhankelijk zijn van groene omgeving. De winnaar wordt een jaar lang in de kijker gezet door extra aandacht te besteden aan zijn bedreigde territorium.

Sinds 2005 kiest Vlaanderen elk jaar een nieuwe Vogel van het Jaar. Vogelbescherming Vlaanderen zet zich al sinds 1922 in voor opvangcentra van vogels en dieren. De laatste jaren focust men meer op de uitdagingen van de toekomst. Klimaatverandering, natuurherstel en de combinatie van mens en dier in grootsteden maken het namelijk steeds moeilijker voor vogels om te overleven. 

Dit jaar werd er met de verkiezingscampagne extra aandacht besteed aan vogels die last hebben van de vele nieuwe bouwprojecten. ‘Zo’n Vogel van het Jaar verkiezing is een ideaal platform om vogels op een ludieke manier in de etalage te zetten. Dit jaar hebben we een shortlist gemaakt van soorten vogels die graag in onze buurt wonen en zich hier nestelen’, weet Niels Luyten, woordvoerder van Vogelbescherming Vlaanderen. Bepaalde vogels leven graag in de buurt van oudere huizen of boerderijen in een groene omgeving. Helaas verdwijnen deze plekken steeds meer. Dit zorgt ervoor dat vogels die zich in en rond gebouwen nestelen zich moeten verplaatsen. Ze zijn dus afhankelijk van faunavriendelijke gebouwen; ontworpen om rekening te houden met lokale dieren zoals vogels en insecten. Het ultieme doel is om de impact van menselijke activiteiten op de omringende natuur te verminderen en een meer harmonieuze relatie tussen bebouwde omgevingen en wilde dieren te creëren. 

De vijf genomineerde vogels waren de gierzwaluw, huismus, huiszwaluw, spreeuw en zwarte roodstaart. Dit jaar is het de huismus die zich in 2024 een jaar lang Vogel van het Jaar mag noemen. De huismus was de populairste vogel met 27% van de stemmen. De spreeuw belandde op de tweede plaats met 22% van de stemmen. De zwarte roodstaart komt op de derde plaats, gevolgd door de huiszwaluw en gierzwaluw. Dit jaar brachten 8402 mensen hun stem uit, wat goed is voor dubbel zoveel stemmers als vorig jaar. 

Auteurs | Stephanie Gallet, Perle Guldentops

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Nieuw waterpark in Bonapartedok, “Het had beter gekund”, zegt architect Maarten Bral