Cash geld

Gerrit Budts (Unizo): “Ondernemers moeten zelf beslissen of ze cash geld willen aanvaarden”

Winkels moeten verplicht zijn om cashbetalingen te aanvaarden. Dit wil minister van Economie Pierre-Yves Dermagne afdwingen. De Belgische vereniging van ondernemers en vrije beroepen, Unizo is het niet eens met het voorstel.

Het wetsvoorstel is voorgelegd aan de regering-De Croo en heeft de goedkeuring gekregen. Of dat ook in de Kamer zal gebeuren, valt nog af te wachten. Unizo-woordvoerder Gerrit Budts  zegt dat (zelfstandige) ondernemers zelf moeten kunnen beslissen over de kwestie.

“Ondernemers moeten een keuzevrijheid hebben. Hoewel de meerderheid van de ondernemers contante betalingen accepteert, geeft een klein percentage de voorkeur aan uitsluitend digitale transacties. Het is niet aan de overheid om de verplichting op te leggen. Bovendien geeft de overheid zelf het slechte voorbeeld. Zo kan men bijvoorbeeld niet meer cash betalen in gemeentehuizen, bij de Lijn en de NMBS, bibliotheken, zwembaden enzovoort. Dit is opmerkelijk, aangezien er bij ondernemers concurrentie speelt en bij overheidsbedrijven niet.”

Is het niet voordeliger voor kleine zelfstandige ondernemingen om cash geld te accepteren, aangezien er bijkomende kosten verbonden zijn aan digitaal betalen?

“Er zijn inderdaad bijkomende kosten. Deze variëren naarmate het type van de digitaal platform zoals: Bancontact, Payconic, creditcard, enzovoort. Maar ook aan cash zijn kosten verbonden: de kassa-installatie, het transport van het geld naar het bankbedrijf, de tijd om de kassa te maken, het afstorten bij de bank,… Bovendien is er de veiligheid. Niet alle ondernemers willen cash in hun zaak omdat het diefstal kan bevorderen.”

Met deze wet zouden kinderen en ouderen zonder bankkaart zorgeloos een winkel binnen kunnen gaan, is dat niet positief?

“Het is dus beter en veiliger om kinderen cash mee te geven? In de supermarkt of de krantenwinkel zal uiteraard cash mogelijk blijven, ondernemers gaan in op de vraag van hun klanten. Daarom zijn het ondernemers.”

Wat zal het gevolg zijn als de wet wordt doorgevoerd?

“Als de wet er komt, zal een kleine percentage ondernemers dat nu geen cash aanvaardt zich moeten aanpassen. Hun klanten zijn geen vragende partij om cash te betalen dus wordt het zinloos.”

Auteurs | Loes Vandoninck, Zazie Simoni

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Erasmusbrug vanuit Feijenoord
Criminaliteit aan de Nieuwe-Maas: water een bron van leven of drugs?