Een jonge vrouw in de auto dat uit de parking rijdt

Leuvense schepen van Jeugd Dirk Vansina: “Kansarme jongeren een mogelijkheid geven om een rijbewijs B te behalen is belangrijk.”

Jongeren uit kwetsbare gezinnen helpen aan een rijbewijs B, dat is wat 2GO Leuven, een buddyproject, wil verwezelijken. De stad Leuven schenkt een personenwagen aan het project waarmee een jongere gratis met een vrijwilliger kan leren rijden. “Het kost veel en om te slagen voor het praktisch rijexamen moet je ervaring hebben”, zegt schepen van Jeugd in Leuven, Dirk Vansina. 

Wat houdt dat 2GO Leuven in?

“Het is onze bedoeling om de kansen van kansarme jongeren te verhogen op de arbeidsmarkt door ze te begeleiden en te helpen met het behalen van een rijbewijs B. We brengen jongeren in contact met vrijwilligers die hen willen begeleiden bij voorbereiding van hun praktisch rijexamen. Al 38 rijbuddy’s hebben zich opgegeven, tewijl het project nog maar net gelanceerd is en zij niet betaald worden. Veel reacties komen van gepensioneerde mensen die veel kansen hebben gekregen van de maatschappij en die nu iets willen terugdoen.”

Waarom zijn jullie het buddyproject gestart?

“We gaven begeleiding bij de voorbereiding van het theoretisch rijexamen, maar voor het praktisch rijexamen konden sommigen niet oefenen. Hierdoor hebben we 2GO Leuven bedacht. Voor veel werkgevers is het bezitten van een rijbewijs B een voorwaarde voor een job. Voor heel wat jongeren is het niet evident om dat rijbewijs te behalen. Het kost veel en om te slagen voor het praktisch rijexamen moet je ervaring hebben. Dit is een moeilijke situatie voor jongeren die geen omgeving hebben die hen wil helpen.”

Welke insteek heeft de stad Leuven in dit project?

“We kunnen onmogelijk aan de vrijwilligers vragen om hun eigen wagen ter beschikking te stellen om te gaan oefenen. Daarom hebben we vanuit de stad Leuven een wagen geschonken aan het project waarmee de vrijwilliger en de jongere kunnen rijden. We geven ook jaarlijks een toelage om de verzekeringen en het onderhoud van de wagen te betalen. Ook om contacten te leggen tussen de jongeren en vrijwilligers voozien wij een toelage. Nu zien we verder hoe het project loopt en of we in de toekomst meerdere wagens ter beschikking stellen.”

Hoeveel jongeren hebben jullie al kunnen bereiken?

“Het project is 9 november pas goed gelanceerd en er zijn al al 22 jongeren die zich opgegeven hebben. Ik verwacht dat er de komende weken nog heel wat jongeren zich kandidaat zullen stellen. Het is de start van het project, maar ik verwacht dat het nog zal groeien. Kansarme jongeren een mogelijkheid geven om een rijbewijs B te behalen is belangrijk.”

Was het moeilijk om dit project op te starten?

“Nee, want het zit heel eenvoudig in elkaar. Er is vraag van jongeren en aanbod van vrijwilligers. Arktos, een expertisecentrum dat jongeren die in een kwetsbare situatie zitten begeleidt, coördineert het project en brengt jongeren en vrijwilligers samen. Het is dus niet zo moeilijk, het vraagt wel wat voorbereiding. We hebben hier twee jaar aan gewerkt voordat we alle puzzelstukken bij elkaar gekregen hebben. De verzekering moet in orde zijn, er moet een wagen ter beschikking zijn die we kunnen geven. Bij Arktos moest iemand vrijgemaakt worden om het project te begeleiden. Het waren verschillende puzzelstukken die we moesten samenbrengen en dat heeft wat tijd gevraagd, maar de puzzel is gelegd nu.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Bijna de helft van de Belgen weet niet wat hormoonverstoorders zijn