Marathon Woman Hilde Dosogne

Marathon Woman Hilde Dosogne loopt in 2024 elke dag een marathon voor het goede doel: “Ik probeer de wereld een beetje te verbeteren”

De 53-jarige Hilde Dosogne staat vanaf nu bekend als Marathon Woman: ze gaat in 2024 elke dag een marathon lopen. Ze doet dit om geld in te zamelen voor BIG against breastcancer. Als ze dit haalt, verbreekt ze het record van de Australische Erchana Murray-Bartlett, die 150 marathons liep in 150 dagen. Ze zou dan ook het record verbreken van haar begeleider en coach Stefaan Engels, de Marathonman. In 2011 liep hij 365 marathons, maar aangezien 2024 een schrikkeljaar is, zal Hilde er één meer op haar teller hebben.

Hoe bent u op dit idee gekomen?

Dat is gegroeid door Stefaan Engels te leren kennen, de man die dit elf jaar geleden gedaan heeft. Ik ging in 2017 bij zijn loopclub, maar toen liep ik alleen nog maar marathons. Ik heb toen een stap verder gezet, en deelgenomen aan de Marathon des Sables. Het jaar nadien heb ik de Spartathlon gelopen, dat is een loopwedstrijd in Griekenland van 246 kilometer. Ik heb die wedstrijd twee keer uitgelopen en vroeg me af wat ik erna nog kon doen, want ik ben iemand die graag haar grenzen verlegt. Ik speelde toen al een tijdje met het idee om elke dag een marathon te lopen, en dat leek me ook wel haalbaar. Dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, het is iets waar je jarenlang voor moet werken.

Waarom zamelt u geld in voor BIG against breastcancer?

Ik ben daarmee begonnen op de Marathon des Sables omdat ik iemand had leren kennen die voor die organisatie werkt. Zij had mij toen voorgesteld om fondsen te verzamelen voor BIG door mijn sportieve prestaties. Ik was ook geïnspireerd door een vrouw die zelf borstkanker gehad heeft, en toen ze 10 jaar kankervrij was de Marathon des Sables heeft uitgelopen. Ik vond dat een heel straf verhaal en achteraf hoorde ik dat ze was hervallen, dus dat was nog een extra reden om geld in te zamelen. In mijn omgeving zijn er ook een aantal mensen die er al mee geconfronteerd werden. Ik vond dus dat ik die sportieve prestaties niet alleen voor mezelf kon houden, en probeer zo de wereld een beetje te verbeteren.

Hoe wordt het geld ingezameld?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kan je inschrijven om mee te lopen met mij, dan krijg je bevoorrading en een goodiebag, een deel van dat inschrijvingsgeld gaat naar BIG. Een andere mogelijkheid is ook om rechtsreeks aan BIG te doneren. Er staat een link op de website en daar kan je een donatie doen, dat geld gaat integraal naar BIG. En uiteraard kan iedereen ook gratis komen meelopen met mij.

Hoe wordt u ondersteund tijdens het initiatief?

Er is een heel medisch team samengesteld. Ik heb een masseuse, een voedingsbegeleider, kinesisten, verschillende sportartsen en er is zelfs psychologische begeleiding voorzien. Anderzijds is er hulp voor het project zelf. Er is elke dag een secretariaat waar de mensen zich kunnen aanmelden om mee te lopen.

Op welke van u sportieve prestaties bent u het meest trots?

De Spartathlon. Dat is de moeilijkste wedstrijd in het ultralopen, de internationale top staat daar aan de start. Vorig jaar was ik de derde Belgische vrouw die hem heeft uitgelopen in een periode van 40 jaar dat die wedstrijd al bestaat. Dit jaar heb ik mijn tijd ook kunnen verbeteren, van 34u 44’ 23” naar 33u 40’ 20”. Dus ik ben nu ook de snelste Belgische vrouw in de Spartathlon.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Als je een geneesmiddel op voorschrift online kan bestellen, dan moet je beseffen dat dat een beetje vreemd is.”