De Kindwijzer maakt journalisten ‘kindwijzer’ en kinderen mediawijzer

Gisteren stelde het VVJ (Vlaamse Vereniging voor Journalisten) in samenwerking met KeKi (Kenniscentrum Kinderrechten) de Kindwijzer voor, een leidraad voor journalisten die het perspectief van kinderen en jongeren mee willen integreren in hun berichtgeving. 


De Kindwijzer is een leidraad voor kinder- en jeugdjournalistiek en is bedoeld om journalisten te ondersteunen bij het maken van nieuws voor kinderen en jongeren in tijden van nepnieuws en desinformatie. 
Daarvoor baseerde ontwikkelaar Simon Truwant zich op het Kinderrechtenverdrag van de VN, dat uitstippelt dat alle kinderen en jongeren recht hebben op (de toegang tot) informatie. ‘De bedoeling is om kinderen nieuwswijzer te maken en journalisten kinderwijzer te maken’, zegt Truwant daarover aan Stampmedia. 

Na de presentatie van de Kindwijzer volgde een panelgesprek met Vlaams Minister van Jeugd en Media Benjamin Dalle, onderzoekster aan de UGent, Kristin Vandamme en hoofdredacteur van Stampmedia Marjorie Blomme over mediawijsheid en desinformatie bij kinderen en jongeren en het belang van kwaliteitsvolle journalistiek voor deze doelgroep.

De Kindwijzer biedt algemene aanbevelingen voor kinderjournalistiek en correcte handvatten en richt zich vooral tot journalisten en redacties. Minister Dalle deed een oproep aan alle redacties om de Kindwijzer ernstig te nemen en  om in de toekomst een kindwijze journalistieke reflex in te bouwen.

Deze artikel werd overgenomen van StampMedia. https://www.stampmedia.be/artikel/de-kindwijzer-maakt-journalisten-kindwijzer-en-kinderen-mediawijzer

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Voetbalveld Cappellen FC
Hoe doen de belofteploegen het in Tweede Nationale B?