Eindhoven, de stad waar GroenLinks de grootste partij is en de burgemeester PVDA vertegenwoordigt, ligt vanaf 23 november 2023 in een land waar de meest rechtse partij zegeviert. Hoe verschilt de politieke oriëntatie van de inwoners van Eindhoven ten opzichte van het overwegend rechtse Nederland? Zijn er sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2020 veranderingen opgetreden in de politieke voorkeuren in Eindhoven, en in hoeverre kunnen deze worden vergeleken met de federale politiek?
Na 13 jaar Rutte was het in Nederland tijd voor verandering en bleken er maar twee kandidaten te zijn om die verandering teweeg te brengen. Geert Wilders van de PVV en Pieter Omtzigt met het NSC. Wilders trok aan het langste eind en verkreeg met 23.5 procent de meeste stemmen. Maar een formatie lijkt er niet snel te komen dus blijft de vraag of Wilders daadwerkelijk zal regeren.
Na ons onderzoek in Eindhoven blijkt daar een duidelijke consensus te heersen. Verandering was inderdaad nodig maar niet richting uiterst rechts. Al was Pieter Omtzigt niet populair in Eindhoven en was hij geen leidersfiguur. Te veel gelijkenissen met VVD blijken grote ergernissen over het NSC. Welke formatie er ook komt, de Eindhovenaren zullen niet tevreden zijn. Federaal haalden linkse partijen zo weinig stemmen dat een links georiënteerde formatie onmogelijk lijkt. Hetzelfde lot hangt ons boven het hoofd in België maar ook hier zal vooral de formatie voor problemen zorgen.
Lune Daemen, Axelle Stalpaert, Elise Michielsen, Christophe Van Joenerboey en Tim Dusselier