Luke Littler is er nog maar net, en toch lopen de nieuwe Luke Littlers al rond. Met hun scherpe focus en onwrikbare vastberadenheid, zijn deze jonge spelers klaar om hun stempel te drukken. ‘Jonge Pijlen: De Toekomst van Darten in België’ zet de opkomende sterren in de kijker. Maak kennis met de jonge darters die klaar staan om de dartwereld te veroveren.
Lex Paeshuyse: Een Opkomend Talent in de Dartswereld
Lex Paeshuyse (12), een naam die steeds vaker opduikt in de wereld van darts, heeft zijn passie voor deze sport in korte tijd weten om te zetten in serieuze prestaties. Hij wist zich op de nummer 1 positie te zetten in de JDC-ranking waardoor hij mee mag naar het internationale toernooi in Gibraltar later dit jaar. Ook wint hij keer op keer bijna alle toernooien waaraan hij deelneemt.
Sinds wanneer ben je begonnen met darten?
Ik dart al zo’n 3 à 4 jaar, rond de coronaperiode begon ik voor de lol pijltjes te gooien, maar ongeveer een jaar geleden begon ik het meer serieus te nemen. Ik begon deel te nemen aan toernooien en realiseerde ik me dat ik iets kan gaan bereiken met darts.”
Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in het darten?
Door veel naar darts op tv te kijken en alle profs te zien gooien, werd het ook een droom van mij om op grote podia te staan met een volle zaal publiek.
Wat is tot nu toe je mooiste herinnering op een toernooi?
Het speciaalste toernooi voor mij was de Open België. Ik won daar in de kwartfinale tegen de Europees kampioen, Yorick Hofkens. Hoewel ik de finale verloor, was het een eyeopener voor mij en mijn coach. Het bevestigde dat ik echt potentieel heb.
Hoe ga je om met druk tijdens een wedstrijd?
Ondanks mijn leeftijd, vind ik van mezelf dat ik goed kan omgaan met druk. Ik luister vaak naar muziek onderweg naar een wedstrijd om mezelf wat te kalmeren. Na enkele wedstrijden is de druk ook wel weggeëbd.
Hoe zie je je toekomst in het darten?
Ik zie mezelf echt later op het wereldkampioenschap darten spelen bij de volwassenen, ik voel dat ik heel veel vermogen heb om ver te geraken. Een droom is natuurlijk om in de Premier League te spelen, dat zijn de top 8 beste darters die er op dat moment rondlopen.
Wie is je idool?
Michael Van Gerwen. Hij heeft 7 jaar op nummer 1 gestaan en de dartswereld volledig gedomineerd. Daarnaast vind ik zijn karakter en uitspraken ook geweldig. Hij is mijn absolute nummer 1.
Zijn potentieel wordt ook erkend door anderen in de dartwereld. Erik Clarys, oud-darter en meervoudig Belgisch kampioen, heeft veel lof voor Lex. “Het is echt een speler met veel potentie,” zegt Clarys. “Ik heb hem nog niet zien gooien maar als ik de resultaten bekijk is dat wel een supertalent. Het enige wat nog onzeker is, is zijn lengte. Het is de vraag of zijn worp gaat mee evolueren met zijn groeiproces. Daarvoor zullen we nog even moeten afwachten.”
Thibaut Teughels: Van lockdown hobby tot potentiële dartcarrière
Thibaut Teughels, een 16-jarige jongen uit Blaasveld (Mechelen), is een naam die je in de gaten moet houden in de wereld van het darten. Thibaut begon met darten tijdens de lockdown vanwege de coronapandemie. Hij en zijn vrienden zagen het op televisie en besloten het eens te proberen. Sindsdien is hij blijven darten.
De rol van vriendschap
Het waren Thibauts vrienden die hem aanmoedigden om zijn dartvaardigheden te ontwikkelen door deel te nemen aan lokale toernooien. “Dankzij hen ben ik toernooien gaan gooien en meer gaan trainen thuis,” zegt hij. Zijn vroege succes, met een verrassende tweede plaats in zijn allereerste toernooi, zorgde voor een vurige ambitie om verder te gaan en zijn vaardigheden te verfijnen.
De Road To Gibraltar: een sprong naar succes
Een cruciaal onderdeel van Thibauts reis is zijn deelname aan de Road To Gibraltar, een uitdagende reeks van tien JDC-toernooien. Deze toernooien bieden niet alleen een podium voor competitie, maar ook de kans om punten te verdienen voor een felbegeerde plek in het A- of B-team voor de Gibraltar Youth World Championships. Thibaut bevindt zich momenteel op de zevende plaats, net genoeg om een plekje in het team te bemachtigen. Echter, zijn positie staat op het spel, en hij erkent dat een sterke prestatie op het laatste toernooi cruciaal is om zijn positie te behouden. “Ik denk dat ik het laatste toernooi aankomende zondag, zeker een kwartfinale of beter kan gebruiken,” zegt hij. Maar zoals altijd in de wereld van het darten, blijft de uitkomst onvoorspelbaar tot de laatste pijl is gegooid.
Ambities en inspiratie
Thibaut heeft duidelijke doelen voor ogen, waaronder deelname aan prestigieuze evenementen zoals Q School en het behalen van een topklassering bij de JDC. Hij kijkt op naar de groten in het spel, zoals Gary Anderson en Luke Littler, die hem inspireren met hun unieke speelstijlen en indrukwekkende prestaties op het grote podium. “Gary Anderson zijn worp is fantastisch en de toernooien die hij al gewonnen heeft zijn gewoon fenomenaal,” zegt hij.
Het onbetaalbare advies
Te midden van de competitie en de druk van verwachtingen, heeft Thibaut een waardevolle les geleerd: “Om jezelf nooit te veel druk op te leggen,” zegt hij. “Blijf zeker en vast plezier houden in het spel, want anders ga je niet ver geraken.” Deze woorden weerspiegelen niet alleen zijn sportieve karakter, maar ook zijn vastberadenheid om zijn weg naar de top te blijven omarmen.
Belgische Dartsjeugd: Strijd om internationale erkenning
Darts heeft in België de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt, maar de ondersteuning voor jonge darters blijft achter een probleem tegenover andere landen zoals Nederland en Engeland. Hoewel de interesse in de sport toeneemt, moet de infrastructuur en begeleiding nog een inhaalslag maken om echt te kunnen concurreren op internationaal niveau.
Groeiende Populariteit, maar nog steeds achterstand
Vijf jaar geleden telde het Belgisch kampioenschap voor jeugd slechts een tiental spelers en één meisje, die kampioen werd. Dit jaar streden 130 jongens om de titel, een duidelijke indicatie dat de sport in populariteit is gegroeid. “We lopen nog altijd achter op dat Nederlands en Engels geweld. Maar je ziet wel dat we met een inhaalrace begonnen zijn,” vertelt de meervoudig Belgisch kampioen Erik Clarys. Het stijgende aantal deelnemers toont aan dat meer jongeren de sport oppakken, wat het niveau ten goede komt.
Ondanks de groei in populariteit, ontbreekt het nog aan voldoende ondersteuning van de Belgische dartsbond. De bond organiseert toernooien waar rankings worden opgebouwd en via die rankings kunnen spelers deelnemen aan internationale wedstrijden zoals de World Cup of PDC-toernooien. Specifieke trainingen en structurele begeleiding ontbreken echter. “Ze lassen bijvoorbeeld geen specifieke trainingen in, dus dat moet allemaal komen van vrijwilligers. Dat komt niet van bovenaf,” vertelt Clarys.
Vergelijking met buurland Nederland
In Nederland kunnen jonge darters een sportstatuut aanvragen, waardoor ze meer ondersteuning en begeleiding krijgen. Dit is in België niet mogelijk, wat een groot struikelblok vormt. “Wij hebben 17- en 18-jarige spelers die nog naar school gaan en die eigenlijk niet bij machte zijn om een sportstatuut aan te vragen voor darts,” legt Clarys uit. Hierdoor staan Nederlandse jonge darters automatisch een stap voor.
Eriks’ Workshops
Clarys is ook begonnen met het geven van workshops over heel België. Hij begon met het idee om een lokaal te huren en daar workshops te geven, maar besefte al snel dat hij de workshops over heel België moest doen. “Als ik in Antwerpen een school opendoe, dan krijg ik alleen maar mensen van het Antwerpse. Mensen van Limburg gaan niet wekelijks naar Antwerpen komen voor één training. Daarom doe ik de workshops nu over heel België, als mensen mij vragen dan rijd ik daarheen,” zegt Clarys.
Een toekomst die afhangt van de media
De toekomst van het Belgisch darten hangt af van twee factoren: media-aandacht en prestaties. “Zolang de media er blijft achterstaan, is dat een enorm pluspunt. Media maakt van iets kleins iets groots,” zegt Clarys. Een goed voorbeeld hiervan is de Premier League Darts, een competitie die 17 weken lang acht van de beste spelers ter wereld in de schijnwerpers zet. “Nu is er 17 weken Premier League op TV, maar er zit geen enkele Belg bij. Als er een Belg bij zou staan, zouden de kijkcijfers drie- of viermaal hoger zijn,” legt Clarys uit. De aanwezigheid van Belgische spelers in dergelijke grote competities zou niet alleen de zichtbaarheid van de sport in België vergroten, maar ook een nieuwe generatie jonge darters inspireren.