Wielrenners

Baant Kopecky zich een weg naar goud? “Ze heeft een ijzersterke mindset”

Afgelopen seizoen bewees Lotte Kopecky (28) nog maar eens dat ze bij de absolute top van het wielrennen behoord. Met indrukwekkende zeges en een constante drang naar verbetering, wist ze zichzelf weer te overtreffen. Op het WK baanwielrennen wordt ze gezien als topfavoriet, zowel in de afvallingskoers als puntenkoers. Ine Beyen (37), voormalig wielrenster en analist, blikt terug op een onvergetelijk seizoen. 

Het afgelopen jaar was ongetwijfeld fenomenaal voor Lotte Kopecky. Wat denk jij dat haar meeste memorabel overwinning was? 

“De meest memorabele overwinning voor mij was het afgelopen WK. Twee keer op rij winnen als topfavoriet is extra moeilijk. Lotte had niet haar beste dag, maar ze durfde te gokken, en dat deed ze precies goed. Ze ging heel slim om met haar krachten, zeker met het hele wielerseizoen al in de benen. Ze slaagde erin te winnen vanuit een bijna verloren positie, en dat is echt ongelooflijk.” 

Wat maakt haar volgens jou zo’n complete en succesvolle renster?  

“Ze heeft vooral gestaag vooruitgang geboekt. Dat is echt het belangrijkste. Ze zit in de juiste omgeving en heeft een ijzersterke mindset. Ze traint zichzelf en is daar zelfverzekerd genoeg in. Bovendien blijft ze zichzelf steeds verder ontwikkelen. Eerst was ze sprinter, toen aanvaller, daarna klimmer, en nu richt ze zich ook op tijdrijden. Ze wil alles kunnen. Die enorme gedrevenheid is echt bewonderenswaardig.” 

Een debutante in het baanwielrennen, Lorena Wiebes, reed woensdag ook vlot. Denk je dat ze Kopecky van de troon kan stoten? 

“Wiebes is al een échte heldin, zonder twijfel de nummer één sprinter in het vrouwenpeloton. Niemand kan aan haar vermogen in de sprint tippen. Maar ze moet oppassen dat ze zichzelf niet te veel wil omvormen tot een allround renster. Ze is namelijk een heel ander type dan Lotte.” 

Een kleine vooruitblik naar de puntenkoers op het WK baanwielrennen. Hoe schat jij de kansen in voor Lotte gezien haar vorm?  

“Haar vorm is goed, maar het is al een ontzettend druk jaar geweest, met de Olympische Spelen en het combineren van verschillende disciplines. Ze heeft wel rust genomen tussendoor, maar het blijft veel. Dat ze nu nog het WK rijdt, laat vooral zien hoe veel zin ze nog steeds heeft in competitie.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Steeds meer 40-plussers in het hoger onderwijs