baarmoederhalskanker

“Het verhaal van Stephanie toont de dringende noodzaak om vrouwen beter te beschermen tegen baarmoederhalskanker”

Vanaf januari zullen dokters standaard een HPV-test gebruiken om baarmoederhalskanker op te sporen. Dat zal volledig worden terugbetaald aan patiënten. Die maatregel is ingevoerd na de dood van Stephanie Van Houtven, voormalig ondervoorzitter van Vooruit. Zij is vorig jaar gestorven aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. Dokter Hetty Sonnemans is gynaecologe en benadrukt het belang van de HPV-testen.  

Wat houdt de HPV-test precies in en hoe verschilt die van de klassieke test? 

De HPV-test zoekt direct naar de aanwezigheid van het humaan papillomavirus, ofwel HPV. Dat is de belangrijkste oorzaak van baarmoederhalskanker. Bij het klassieke uitstrijkje worden alleen afwijkende cellen onderzocht, dat is minder gevoelig. De HPV-test is dus een eerste stap om beter risico’s op te sporen. 

Wat verandert de nieuwe screeningsmethode voor vrouwen? 

Voor vrouwen verandert er weinig. Er blijft een uitstrijkje nodig. Vanaf januari gaan we eerst op HPV testen. Dat geeft wel een nauwkeuriger beeld en vereist mogelijk minder een vervolgonderzoek. Dat is wel anders dan voordien.  

Wordt deze test volledig door de ziekteverzekering gedekt, of zijn er bijkomende kosten? 

Vanaf 2025 wordt de test volledig terugbetaald voor vrouwen tussen de 30 en 64 jaar. Maar de dekking door de ziekteverzekering hangt ook af van de specifieke test en de omstandigheden waaronder deze wordt uitgevoerd. Voor sommige testen, zoals preventieve screenings of op voorschrift van een arts, kan de ziekteverzekering de kosten volledig dekken. In andere gevallen kan er sprake zijn van remgeld (een eigen bijdrage, n.v.d.r.) of aanvullende kosten. 

In welke mate heeft het verhaal van Stephanie bijgedragen tot de nieuwe wet?  

Het verhaal van Stephanie heeft een enorme impact gehad op de bewustwording en de versnelling van deze maatregel. Experts hameren al jaren op de invoering van de HPV-test als standaard, maar de invoering bleef jarenlang hangen door beleidsdiscussies over financiering. Het verhaal van Stephanie heeft de aandacht gevestigd op de tekortkomingen van het oude screeningssysteem, maar ook op de dringende noodzaak om vrouwen beter te beschermen tegen baarmoederhalskanker.   

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
European Parliament
EuroFusion: “Embracing Diversity, United in Identity”