Van 21 oktober tot 13 december liep ik stage bij de VRT Radiospotcel in Brussel. Dit team maakt radiospots en jingles voor alle VRT radiozenders, VRT MAX, en voor externe opdrachtgevers. Voor deze muziekliefhebber (met een Spotify Wrapped om u tegen te zeggen) was dit een geweldige ervaring.
Het verloop
De eerste week observeer je vooral en leer je de editingsoftware kennen. Vanaf week twee doe je volop mee met het team. Dan maak je spotjes samen met je collega’s, help je je collega’s met materiaal zoeken voor spots (zoals quotes uit films of tv shows), help je mee met de vormgeving van radio of podcasts, en uiteindelijk ga je onafhankelijk aan de slag.
Creatieve vrijheid en onafhankelijk werken zijn twee punten die ik enorm fijn vond tijdens mijn stage. Er is relatief veel speelruimte en mijn collega’s moedigden me ook aan om out of the box te denken. Soms loopt dat mis, maar dat is ook oké. Zolang je niet uitstelt, valt alles op te lossen.
Hoogtepunten
Dankzij de radiospotcel ontmoet je heel wat verschillende mensen wanneer ze hun stem moeten opnemen. Radiostemmen en VRT-persoonlijkheden passeren over de vloer. Elke stem klinkt anders, dus het was heel leuk om steeds op een andere manier te werken. Stemcoaching is een vaardigheid dat je op de stage leert, dus het is spannend wanneer je voor de eerste keer zelf de touwtjes in handen neemt. Die adrenaline vond ik super.
Een van de leukste spots om te maken was voor Stijn Van de Voorde’s voorstelling, ‘Video Killed The Video Star’, omdat ik zo nieuwe muziek leerde kennen. Daarnaast was het fijn om afsluiters te schrijven voor enkele VRT MAX podcasts. De luisteraar inpalmen in tien seconden is niet gemakkelijk, dus dat project nam veel tijd in beslag.
Laagtepunten
Ik kan niet echt spreken van een laagtepunt tijdens mijn stage. Natuurlijk is het soms frustrerend wanneer op technisch vlak bepaalde zaken in je spot niet kloppen, maar die kloof in kennis valt ook niet te overbruggen op twee maanden tijd. De editingsoftware, Nuendo, is heel anders dan Adobe Audition. Het is vooral belangrijk dat je je best doet en vragen stelt als het in het honderd loopt.
Leukste moment
De lunchpauzes zijn het leukste moment. Dan komt iedereen samen om te eten en wordt er over alles en niets gebabbeld. De meeste van de tijd zit je alleen te werken, dus dat uurtje was altijd een verademing. Mijn collega’s waren oprecht het beste onderdeel van de stage. Een goede werksfeer maakt het verschil.
Aanrader?
Ben je een muzieknerd met een gevoel voor ritme? Houd je van produceren? Dan raad ik de radiospotcel ten zeerste aan. Twee maanden zal je achter je computer zitten en lange uren sleutelen aan de kleinste details. Dat is niet voor iedereen een cadeau. Maar als je tijdens de opleiding enige voeling hebt met het produceren en editen van audiostukken, dan is dit een mooie aanvulling op de leerstof.
Natuurlijk is het geen strikt journalistieke stage, maar je werkt op een hoog tempo en bent up-to-date met wat er gaande is in nieuws, media en entertainment. Op die manier grenst het wel aan op de journalistiek.