Logo VRT Taal copyright

Tess Jacobs, journalist Gazet van Antwerpen: “Onze kennis van het Nederlands zal erop achteruit gaan”

VRT Taal stopt ermee. Vanaf 1 januari 2023 bestaat de taaladviessite niet meer en zal de inhoud ervan terug te vinden zijn op Team Taaladvies of de taalgids van de overheid. Voor onder andere journalisten valt er een bron aan kwalitatieve informatie over de Nederlandse taal weg, zo ook voor journalist Tess Jacbos.

Gebruiken veel journalisten de diensten van VRT Taal?

Bij Gazet van Antwerpen is het stijlboek de belangrijkste richtlijn. Daar staat in welke woorden de journalisten wel of niet mogen hanteren. Het is als het ware een hulpmiddel om uniformiteit in taal te bereiken over de verschillende mediakanalen heen.  

Bij echte twijfel over taalkundige zaken is VRT Taal een voor de hand liggende site. Iedereen op de redactie maakt daar wel eens gebruik van. Ik ben zelf nog redelijk jong (25) en raadpleeg meerdere keren per week de taaladviessite. Vooral als ik twijfel over bepaalde uitdrukkingen of woorden, biedt de site uitkomst. Collega’s die bijvoorbeeld al 30 jaar op de redactie werken, maken daar minder gebruik van.  

Wat vindt u er als journalist van dat deze taaladviessite offline gaat?

Het is echt spijtig dat de site verdwijnt. Van Dale bestaat ook maar VRT Taal geeft meer informatie over grammatica en over wat gebruikelijke uitspraken zijn. De site biedt veel bredere hulp. Daarnaast zijn de formuleringen duidelijker en toegankelijker dan op bijvoorbeeld een Van Dale. 

Ik raadpleeg het ook al jaren. Leerkrachten hamerden er tijdens de Leerkrachten hamerden er tijdens de opleiding op om VRT Taal te gebruiken, zelfs onze taaltesten waren erop gebaseerd. 

Wat denkt u dat de gevolgen zijn van het verdwijnen van VRT Taal?

De gevolgen zouden groot kunnen zijn. Voor journalisten valt dat wel mee want er is altijd nog een eindredacteur aanwezig. En er zijn nog andere sites waarop je kan terugvallen. Het is vooral jammer voor de jongeren en studenten. Onze kennis van het Nederlands zal erop achteruitgaan, en dan vooral bij de jongere doelgroepen. Sociale media en internet verslechteren echt hun taal. Het is  jammer dat het Nederlands minder wordt, VRT Taal was juist een makkelijke manier voor iemand om meer te weten te komen over taal en grammatica.  

Denkt u dat die taalregels de dag van vandaag niet te normerend zijn?

Hoe het gaat evolueren, is moeilijk te voorspellen maar ik denk wel dat er minder interesse is in de huidige taalregels. De verschillen tussen iemand van mijn leeftijd en iemand die drie à vier jaar jonger is, zijn groot. Soms is het echt choquerend om te zien welke fouten mensen maken tegen taal. Ik ben natuurlijk iemand die graag schrijft maar ik zou het zelf heel jammer vinden dat zulke regels verdwijnen. Een mooi taalgebruik – zeker geschreven taal – vind ik echt belangrijk. Het is een vorm van beleefdheid.  

Auteurs | Lotte Foubert, Ellen Goris

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Roman Yaremchuk duurste inkomende transfer allertijden in België