scheidsrechter in actie

Aangepaste cursussen moeten het tekort aan scheidsrechters in de lagere voetbalreeksen oplossen 

 Steeds meer scheidsrechters in het amateurvoetbal staan er elk weekend alleen voor. De beschikbare scheidsrechters en lijnrechters worden jaar na jaar beperkter. Een scheidsrechter word je niet zomaar; dat vergt tijd. Opleidingen moeten steeds meer aangepast worden om nieuwe scheidsrechters te rekruteren. ‘Onze cursussen worden nu op een zeer interactieve wijze gegeven’, aldus scheidsrechter Dimitri Heylen.

Welke redenen zorgen voor het tekort aan scheidsrechters en lijnrechters?  

De media hebben de focus enorm gelegd op de vergoeding die je als scheidsrechter krijgt. Dat is in principe niet van groot belang. De tijd die er aan scheidsrechters gevraagd wordt om samen te komen, is een belangrijker aspect. Elke scheidsrechter zit namelijk in een vriendenkring, een kleine scheidsrechtervereniging. Die moeten minstens een keer per maand samenkomen om enkele reglementen te bespreken. Dat vraagt natuurlijk tijd, buiten de te fluiten matchen.  

Een ander probleem dat de laatste jaren meer en meer voorkomt, is de discriminatie op het veld en naast de zijlijn. Bij jongere scheidsrechters, die hun eigen leeftijdscategorie moeten fluiten, ligt het probleem vooral bij de ouders en de supporters naast het veld. Hoe ouder de categorie, hoe meer de spelers zelf roepen op de scheidsrechter.  

Waarom is het tekort aan lijnrechters groter dan het tekort aan scheidsrechters?  

Dat ligt vooral aan de persoon zelf. Je begint steeds als stagiaire voor een seizoen. Tijdens dat seizoen moeten scheidsrechters de cursus lijnrechter verplicht opvolgen. Buiten de opleiding zelf, worden scheidsrechters niet verplicht om lijnrechters te worden. Die beslissing hangt natuurlijk af van je interesse. 

Op welke manier worden scheidsrechters dan voorbereid op de toenemende discriminatie? 

Aan het begin van het seizoen wordt die cursus gegeven. Daarnaast zijn scheidsrechters verplicht om drie andere cursussen per seizoen te volgen. Daar komt discriminatie telkens aan bod komt.  

Waarover gaan de andere cursussen?  

Elke cursus heeft een ander thema: handspelregel, buitenspelregel, maar ook over het teammanagement. De belangrijkste cursus is die het spelreglement bevat.  

Hoe moedigt u mensen aan die aan de scheidsrechteropleiding beginnen?   

Onze cursussen worden nu op een zeer interactieve wijze gegeven. Er worden beeldfragmenten getoond, waarbij er in groep over die specifieke spelfase gediscussieerd wordt. Je krijgt zelf de kans om je visie uit te leggen. De interactie staat vooral centraal. Dat creëert ook nog eens een familiaal gevoel binnen de vriendenkring.  

Zijn er de laatste jaren ook meer jongeren die zich inzetten als scheidsrechter? 

Door de laatste Ref in One Day-opleidingen is er hoop op een lichte stijging. Ref in One Day is een opleiding, waarbij je in één dag een licentie kan krijgen om scheidsrechter te worden. De laatste twee keer was er behoorlijk wat volk, vooral jongeren. Het is nog afwachten hoeveel er na een half seizoen overblijven.  

Wat vindt u zelf van de opleiding Ref in One Day? 

Dat is zeker een goed initiatief. Vroeger duurde zo’n opleiding 7 weken met telkens cursussen van 2 uur met een examen achteraf. Of het nu effectief beter is, dat weet ik nog niet. Het is in ieder geval wel al aantrekkelijker om meer scheidsrechters te rekruteren.  

Bovendien wordt het vervolg van de opleiding opgevangen door de vriendenkringen zelf. Zij zijn verantwoordelijk voor de andere verplichte cursussen. We merken wel dat mensen zich veel geruster voelen om vragen te stellen binnen de vriendenkring, omdat dat een beperkte groep is.  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Stage-journalistiek-label
“Bij de Gazet ben je echt een deel van de redactie”