Lut (57) met skyline van New York City op de achtergrond

‘Er heerst een sfeer zoals na 9/11’

‘Net nadat de twee vliegtuigen op elf september in de WTC-torens vlogen, heerste er paniek. Iedereen dacht dat de wereld zou vergaan. De sfeer van toen zie je nu terug. Het enige verschil: nu is de vijand onzichtbaar waardoor niet iedereen even snel doorheeft wat er aan de hand is’, zegt Lut.

Ook in 2001 sloegen mensen aan het hamsteren. Volgens Lut is dat niet nodig. ‘De winkels hebben al verschillende keren gezegd dat er genoeg voorraad is. Toch blijkt niemand hen te geloven.’ Maar Lut maakt zich nu nog geen zorgen. ‘Als iedereen zich houdt aan de maatregelen die ons opgelegd worden dan vrees ik niet dat er heel erge dingen zullen gebeuren.’

Toen eerste minister Wilmès dinsdagavond de nieuwe maatregelen aankondigde stond de Whatsappgroep van Luts werk roodgloeiend. ‘Iedereen interpreteerde de nieuwe regels op een andere manier. Daardoor ontstond er onzekerheid over onze werksituatie’, zegt Lut. Zelf besloot ze te wachten op officiële mails van haar bazen. ‘Uiteindelijk kan je blijven speculeren over mogelijke scenario’s, maar het is nog altijd de baas die beslist wat er gebeurt.’

Ondertussen zijn er op haar werk al een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo is de showroom gesloten en is er per afdeling een beurtrol opgesteld zodat er telkens één iemand aanwezig is. De anderen mogen, indien ze kunnen van thuis uit werken. ‘Ik ga momenteel nog elke dag werken. Maar omdat er geen nieuwe bestellingen binnenkomen, raakt het werk stilletjes aan op. Dus zit de kans erin dat ik volgende week maandag technisch werkloos ben’, zegt Lut. Toch maakt ze zich daar momenteel nog geen zorgen over. ‘Ik bekijk alles dag per dag, alleen zo kan ik functioneren.’

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Solidariteit en afstand