What to do met je kids tijdens de Coronacrisis?

Dat de komende weken geen vakantie voorstellen, zal de afgelopen dagen wel gebleken zijn. We kunnen nauwelijks buitenkomen en bijna alles is gesloten: musea, horeca, scouts, zwembaden,… En wekenlang niets doen zonder buiten te komen, is allesbehalve een pretje. Het schooljaar is binnen enkele maanden voorbij, maar hoe kunnen de kinderen hun leerstof goed bij houden de komende drie weken? En hoe kan je je kinderen bezig houden? Ik voorzie enkele handige tips om het leven van jezelf als ouder en voor je kinderen makkelijker, leuker en educatief te houden voor de komende weken. Je kan je kinderen immers geen dagen voor tv laten zitten…

  • Voorzie structuur!

Voor kinderen is het super belangrijk dat ze een vaste structuur hebben. Dagenlang lui in de zetel hangen en op je smartphone tokkelen, is echt geen evidentie. Behoudt dus eigenlijk dezelfde structuur qua opstaan en bedtijd en voorzie per dag enkele activiteiten. Voorzie een vaste dag- of weekplanning. Zo weten de kinderen ook waaraan en waaraf. 

  • Wees educatief

Het is belangrijk dat je kinderen tijdens de crisis hun leerstof bijhouden. Voorzie per dag dus enkele uurtjes dat ze de voorziene taken voor school maken. Doe dit echt elke dag! Uitstellen is geen optie. Anders is de boterham van taken na een tijd veel te groot. Het kan motiverend zijn om bij je kinderen aan tafel te zitten en zelf iets voor je werk te doen of een boek te lezen. Zo hebben ze zeker niet het gevoel dat ze de enige zijn die moeten werken. 

  • Ontspanning 

Het is noodzakelijk dat je je kids niet enkel laat werken voor school, maar wissel op tijd af met ontspannende activiteiten. Zie wel dat je niet in vakantiemodus verzeild geraakt. Op het einde van het schooljaar hebben ze (vooral je oudere kinderen) nog steeds eindexamens en slagen ze hier liefst op. Ziehier enkele leuke voorbeelden om je mee bezig te houden. 

  • Koken; Dit is een ideaal moment om met één van je kinderen de keuken in te duiken en iets lekkers te maken. Wie weet ontdek je een extra keukenprins(es) in huis 
  • Wandelen: Het is cruciaal om met je kinderen buiten te komen. Je kan ze laten spelen in de tuin, maar ze hebben ook echte actieve beweging nodig. Zak dus af naar een park en laat ze even uitleven. Let op: je mag enkel per 2 op straat, buiten als je met je hele gezin bent. Hou nog steeds voldoende afstand. 
  • Wees creatief: Nu we zo weinig mogelijkheden hebben om dingen te doen buitenshuis, is het ideaal om je creativiteit naar boven te laten komen. Kleur, knutsel, schilder, bouw,… Stimuleer je kinderen ingenieus en fantasierijk te zijn. 

Probeer de komende weken er het beste van te maken. Je gezin zal komende tijd heel veel en dicht bij elkaar leven en zitten. Dat zal niet altijd even gemakkelijk zijn. Met deze tips hoop ik het voor sommige ouders toch iets makkelijker te maken. Stay healthy everyone!

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Zes bezigheden om deze ‘semi-lockdown’ te overleven.