De Spaanse griep moest ons voorbereiden

Het Coronavirus is officieel een pandemie, een ziekte die de hele wereld teistert. Maar is dit de eerste keer dat dat de wereld te maken krijgt met een epidemie die duizenden levens kost?

In het verleden hebben we ook al te maken gehad met een  pandemie namelijk de Spaanse griep. Het is een griep die uitbrak vlak na de Eerste Wereldoorlog in Amerika. In tegenstelling tot het Coronavirus trof de Spaanse griep vooral jongvolwassenen. De Spaanse griep had op een bepaald moment 20% van de wereldbevolking besmet. Het aantal overleden mensen lag hoger dan het aantal slachtoffers van de Eerste wereldoorlog.

Verschillende geneeskundigen konden er niet aan uit waarom het virus ,in tegenstelling tot andere griepepidemieën, jongvolwassenen trof. De beperkte technologische mogelijkheden in die tijd maakte de zoektocht naar een remedie moeizamer. Er waren in die tijd veel geruchten hoe je kon genezen onder andere alcohol, andere blaasjes werden wijsgemaakt aan de mensen om er extra geld aan te verdienen. Een echt medicijn voor het virus werd niet gevonden.

De wereld werd paranoïde en net zoals toen gingen er veel verhalen rond dat de Spaanse griep  opgezet spel zou geweest zijn. De Duitsers werden beschuldigd van de epidemie, omdat het zo plots en op het einde van de oorlog uitbrak, maar de beschuldigingen zijn nooit bewezen.

Na een aantal zware maanden stopte plots de epidemie. Overal begonnen de klokken te luiden om te laten weten dat mensen terug normaal konden doen. Tot de dag van vandaag weet niemand wat de oorsprong of behandeling was voor deze epidemie. Enkel in 2004 ontdekten wetenschappers dat het een variant was van de nu nog steeds beruchte vogelgriep.

Na zo’n epidemie in slechtere omstandigheden begrijpen weinig mensen vandaag de dag dat er relatief veel slachtoffers zijn door het Coronavirus. Bill Gates had dit voorspeld een aantal jaar geleden. Hij zei dat we als wereld perfect voorbereid zijn op een oorlog of aanslagen, maar niet voor een nieuwe epidemie, die duidelijk meer slachtoffers kan maken dan een oorlog. De maatregelen die nu worden genomen door verschillende overheden zijn gelijkaardig als die van vroeger met de Spaanse griep, maar net zoals toen komen ze te laat.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
TekortPleegzorg
Pleegzorg Vlaanderen en Agentschap Opgroeien slaan handen ineen voor meer Pleeggezinnen