“We mogen het dagelijkse leven niet als vanzelfsprekend beschouwen”

Voor studente Joke (18) is deze coronacrisis een echte eyeopener. Het is een periode van zowel hoopgevende berichten als egoïstische individuen. Een heuse rollercoaster waar we volgens haar toch iets uit kunnen leren.

“Ik heb vooral geleerd dat routine belangrijker is dan ik dacht. Toen ik hoorde dat we in lockdown gingen, dacht ik: ‘Yes! Lekker uitslapen.’ Dat sloeg echter al snel tegen. Je begint je lui te voelen. Ik besloot toen om toch elke dag mijn wekker te zetten. Zo kreeg ik structuur in mijn dag. Ik kreeg zo ook meer energie om mijn schoolwerk te maken en mijn dagelijkse schema te volgen.”

Gezamenlijk kwaad

“Er komen zo vaak negatieve dingen in het nieuws waardoor het soms lijkt dat mensen elkaar alleen maar pijn doen. Door deze crisis komt de solidaire kant van mensen tevoorschijn. Dat is iets wat ik nooit ga vergeten. Het ontroert me als ik zie hoe creatief iedereen wordt om elkaar toch te kunnen zien. Families die aan het raam van het rusthuis zwaaien naar oma en opa, raambezoeken in plaats van kraambezoeken, de beertjesactie… Al die mensen die zo positief blijven terwijl de situatie op sommige momenten echt uitzichtloos was. Dat toont weer aan dat mensen een sterke band kunnen ontwikkelen tegen een gezamenlijk kwaad.”

Maar voor Joke was niet alles altijd even hoopgevend…

“Ik was enorm verontwaardigd over hoe egoïstisch sommige mensen konden zijn. Begrijp me niet verkeerd, het was een grote minderheid, maar toch. Het begon al in de winkels, toen ik zag hoe sommige mensen volledige winkelrekken leegroofden. Maar waar ik misschien wel het kwaadst van werd, was hoeveel mensen de regels negeerden toen het even wat mooier weer werd. Al die zorgverleners doen elke dag zo veel moeite. Heel egoïstisch wanneer je dan als individu gewoon de regels negeert.”

Blik op de toekomst

De studente heeft zeker iets geleerd uit deze periode.

“We mogen het dagelijkse leven niet als vanzelfsprekend beschouwen. In de toekomst kunnen  we meer waarde hechten aan de kleine dingen in het leven. Gelukkig zijn met de simpele dingen. Dat ga ik toch zeker doen.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Kleding geeft mij de mogelijkheid om creatief te zijn en te tonen wie ik écht ben.”