Laura (21): “Het maakt de richting Verpleegkunde belachelijk.”

Een open brief van Laura P., studente Verpleegkunde, aan minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD), nadat ze bekend maakte dat ze werklozen, tegen een vergoeding, wil opleiden tot verpleegkundigen.

Eerst en vooral wil ik duidelijk maken dat ik blij ben dat u mensen probeert te motiveren in de verpleegkunde te gaan, minister De Block. Maar de manier waarop? Daar kan ik gewoonweg niet achter staan. 

Ik ben een eerstejaarsstudente Verpleegkunde aan de AP Hogeschool. Net zoals veel van mijn leeftijdsgenoten betaal ik zelf voor mijn opleiding. Wanneer ik niet voor school bezig ben, werk ik om mijn opleiding te kunnen betalen. Deze combinatie is zeker niet vanzelfsprekend want buiten onze opleiding moeten we bijvoorbeeld ook een bepaald aantal uur vrijwilligerswerk doen. Om dan van u te horen dat mensen hiervoor zelfs een vergoeding zouden krijgen, dat kwam wel hard binnen, ja. 

Deze tijden zijn voor niemand makkelijk en ik begrijp vanwaar uw voorstel komt. Dat mensen bovenop de pandemie ook nog eens hun job verliezen is schrijnend. Daar zouden inderdaad oplossingen voor gezocht moeten worden. Maar mevrouw De Block, hoe goed bedoeld uw initiatief ook is, u moet ook even denken aan de mensen die al in het veld zitten. De betaalde omscholing is niet alleen onrechtvaardig tegenover ons als studenten, maar maakt onze richting gewoon belachelijk. Kan ik niet beter gewoon een jaar werkloos door het leven gaan om dan betalend mijn opleiding te volgen?

Dus beste minister, vraag ik u om nog een tweede keer na te denken over uw voorstel. De studenten Verpleegkunde danken u.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
dr. Sevilay, oncoloog UZA
Jongvolwassenen moeilijk bereikbaar voor kankeronderzoeken