Zwart-witbeeld van lege straat in Antwerpen

Sfeer in Antwerpse winkelbuurten zakt onder nul

Het blijft een vreemd beeld. De Meir en haar eens zo bruisende zijstraten zijn nu kalmer dan ooit. Het gezellige geroezemoes van Antwerpens bekendste winkelstraat heeft plaatsgemaakt voor een zacht gemompel. De kolkende mensenmassa maakte plaats voor hier en daar een enkeling of een klein groepje mensen. Niet meer dan vier, dat is uiteraard tegen de regels. Geen studenten onderweg naar hun volgende les. Geen kirrende kinderen op hun vrije namiddag. Alleen het noodzakelijke. 

De tweede lockdown laat dan ook geen ruimte meer voor funshoppen. De enkele winkels die wel nog geopend zijn, zijn essentieel. Noodzakelijk. Onmisbaar. Ze zorgen voor dat beetje sfeer dat er nog hangt. Want het is best een koud zicht.  

Het is een fel contrast met deze zomer. Wat enkele maanden geleden leek op een heropleving van de stad en een herwinning van vrijheid, is nu nergens te bespeuren. Het is nodig. Het moet. Maar het doet pijn. Het bruisende stadsleven waar Antwerpen zo bekend om staat, bestaat op dit moment niet.  

De winkeluitbaters zullen het nog even moeten volhouden. Tot half december gaan we in lockdown, wat wil zeggen dat funshoppen lang op zich zal laten wachten. Het is natuurlijk de vraag welke winkels dit overleven. Er is hoop voor hen die online kunnen verkopen. De andere daarentegen…  


Onze reporters gingen de sfeer opsnuiven in de winkelcentra.

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstSilke Haentjens
VideoNicki Francequin,
Janne Genar &
Noa Van Hoeydonck
Eindredactie tekstbadges_tekstJanne Genar
Eindredactie onlinePauline De Mulder
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Volgende stap in de strijd tegen tabak: ID verplicht voor -25-jarigen bij aankoop tabak