Positieve discriminatie, een goed idee?

De verstrengde Poolse abortuswet  

“De overheid wil dat vrouwen kinderen krijgen en voor hun man koken”  

Jessica Celmer (20), een Poolse student, verteld over de vernieuwde Poolse abortuswet. Dit naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen. De abortuswet in Polen is sterk verstrengd, want abortussen zijn daar enkel nog toegelaten wanneer het leven of de gezondheid van de moeder in gevaar is of wanneer het kind verwekt is door verkrachting of een andere misdaad.  

Dunja Mijatovic, de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa vertelt: “De basis voor bijna alle wettelijke abortussen wegnemen, schendt de mensenrechten.” Vind jij dat deze wet de mensenrechten schendt?  

“Ja absoluut. Ik vind dat de vrouw over haar eigen lichaam moet beslissen. Ik hecht persoonlijk meer belang aan een levend wezen met bewustzijn van het hier en nu, dan aan een groep cellen die niet eens weten dat ze bestaan, geen emoties en geen bewustzijn hebben. Als een vrouw niet eens zelf mag beslissen over wat er in haar lichaam groeit, dan zijn we fout bezig.”  

Het weghalen van een foetus met een aangeboren afwijking is niet meer toegelaten in Polen, wat vind je daarvan?  

“Als je weet dat je ‘kind’ een hart-of vaatziekte heeft en na de geboorte meteen zal sterven, is het voor mij ethisch niet verantwoord om een abortus te verbieden. Ik heb het hier niet over een kind met het downsyndroom of een andere soort handicap, maar over een situatie waar het leven van de foetus voor de moeder, de familie en het kind geen enkele meerwaarde heeft.“  

“Als een vrouw niet eens zelf mag  beslissen over wat er in haar lichaam   groeit, dan zijn we fout bezig.”  

 Wat vind je ervan dat tienermoeders geen abortus meer mogen plegen?  

“Het verbieden van abortus bij jongeren zal ten eerste een enorm groot probleem vormen voor de Poolse economie. Polen is geen rijk land en als tienermoeders een kind op de wereld gaan zetten, gaan zij financiële hulp nodig hebben. Polen heeft niet eens genoeg geld om ziekenhuisbedden te kopen voor haar bevolking, laat staan dat ze financiële steun aan families kunnen geven. Het is een schande dat tienermoeders hun levens zouden moeten opofferen. Dit kan erge gevolgen hebben voor hun mentaal welzijn.”  

Hoe zal dit een invloed hebben op de illegale abortussen?  

“Meisjes en vrouwen zullen sowieso op zoek gaan naar hulp. Slechts een minderheid van de Poolse vrouwen zal een veilige abortus in het buitenland kunnen betalen. Zij zullen illegaal te werk moeten gaan. Dit allemaal door 1 wet van een rechtse partij…”  

Hoe zal de regering dit kunnen controleren?   

“De regering zegt dat in levensbedreigende situaties abortus toegelaten is, maar dat is niet helemaal juist. Ze laten niet alles in de media zien. In theorie mag abortus enkel wanneer het leven of de gezondheid van de moeder in gevaar is of wanneer het kind is verwekt door verkrachting of een andere misdaad, maar in de praktijk ga je nergens abortus kunnen verkrijgen.”  

Waarom denk je dat abortus nergens te krijgen zal zijn?  

“De Poolse partij die aan de macht is, is extreem rechts en conservatief. Zij zullen er alles aan doen om de vrouwenrechten in te perken. Het liefst willen ze dat vrouwen niet werken, maar dat ze gewoon kinderen krijgen en voor hun man koken.”   

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstPauline De Mulder
Audio Thomas Hendriks
Eindredactie tekstbadges_tekstKaoutar Belhadi
Eindredactie onlineNicki Francequin
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Frantafalta (Pixabay)
Stress en vermoeidheid bij jeugdbewegingen nemen toe