Deze week kwam de discussie over het verbod op onverdoofd slachten weer in de media. Volgens enkele geloofsgemeenschappen is het verbod in strijd met de Europese wetgeving. Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag bekendgemaakt dat het verbod op onverdoofd slachten overeind blijft. Maar waarom is verdoofd slachten zo belangrijk? Hieronder de voor- en nadelen.
De voordelen van verdoofd slachten
Minder pijn en stress
Als dieren verdoofd worden bij het slachten voelen ze minder pijn en worden ze ook iets rustiger. Als een dier geslacht wordt doordat ze de hals oversnijden, dan krijgt het een gevoel van verstikking. Er wordt ook meteen een signaal naar de hersenen gestuurd waardoor veel dieren in paniek raken. Een dier zonder verdoving moet vaak extra goed vastgemaakt worden, dat zorgt dan voor extra stress. Het voordeel aan een verdoofd dier is dat het rustig blijft liggen, daardoor is het eenvoudiger om de hals over te snijden.
Minder lang bij bewustzijn
Volgens een onderzoek van dierenrechtenorganisatie GAIA zijn dieren die niet verdoofd worden nog lang bij bewustzijn nadat hun hals is overgesneden. Voor schapen duurt de lijdensweg ongeveer 2 minuten en voor runderen ongeveer 6 minuten. In het slechtste geval sterft het dier pas na 14 minuten.
Vlees smaakt beter
Volgens vele boeren zou het vlees van een dier veel beter smaken als het zo weinig mogelijk stress heeft tijdens het slachtproces. Door hen te verdoven, geraken ze in een soort van roes waarbij ze minder pijn voelen. Hoe rustiger het dier, hoe beter de smaak van het vlees is.
De nadelen van verdoofd slachten
Betere vleeskwaliteit
Verdoofd slachten zou slecht zijn voor de vleeskwaliteit. Dat is niet altijd het geval, maar bij een verdoving door middel van een elektrische schok is er wel een licht nadeel voor de vleeskwaliteit. De elektrische schok kan leiden tot kleine bloedpuntjes in het vlees.
Ritueel slachten
Sommige geloofsgemeenschappen, zoals moslims en joden, kwamen in opstand omdat zij altijd ritueel slachten. Dat betekent slachten zonder verdoving op een voorgeschreven manier van hun geloof. Zo gebeurt islamitisch slachten zo snel mogelijk en met een scherp mes. Het dier mag het mes ook nooit zien, want dan zouden ze in paniek raken.
Colofon | Redactie 2 | |
Tekst | Sofie Verbeeck | |
Eindredactie tekst | Eva Geerts Matilda Jack Jana Gudernatsch | |
Eindredactie online | Romy Deridder Louis Lambrechts Jules Meyvis |