bekerfinale Antwerp Student League

Antwerp Student League voert nieuw klassensysteem in om niveauverschil te counteren

In het veldvoetbal van de Antwerp Student League (ASL) is, een eerste en tweede divisie in het leven geroepen. Daardoor zou er minder niveauverschil tussen de ploegen moeten zijn, wat de competitie spannender moet maken. Het systeem blijkt te werken en andere competities zijn nu ook vragende partij. 

Het niveauverschil tussen ploegen in het veldvoetbal onder studenten was al langer een probleem. Zeges zoals 36-0 maken dit duidelijker. Daarom verschijnen er dit seizoen twee aparte divisies. Divisie 1 is bedoeld voor de grotere studentenverenigingen zoals Wikings en Kinesia. Deze verenigingen hebben een groter aantal goede spelers, die ook op nationaal niveau presteren. Divisie 2 is dan meer bedoeld voor ‘gezelligheidsploegen’. “Kleinere verenigingen zoals: Prisma, Nucleo en Creatica spelen meer voor het plezier. Ze komen zingen, dansen en daarna zetten ze nog een stapje in de wereld”  , zegt Stijn Lemmens van Antwerp Student League. “Door deze twee soorten ploegen hun eigen klassement te geven, blijft het niveau in evenwicht en dat is leuk voor alle ploegen.” 

Lemmens vertelt dat het nieuwe concept aanslaat: “Er waren ploegen die voordien geen enkel punt sprokkelden. Zij winnen nu soms met 1 à 2-0”. Tot nu toe is iedereen ook tevreden over het nieuwe format, al bestonden er wel wat twijfels over. De organisatie vreesde dat de grote ploegen niet akkoord zouden gaan met de wijzigingen omdat ze dan elke week tegen een sterke tegenstander moeten spelen en altijd met een A-team aan de aftrap zouden moeten staan. Niets is minder waar, de grote ploegen zijn zeer enthousiast over de aanpassing. De uitdaging doet hun goed. 

Andere competities zien dit format ook zitten. Tyas Slootmans speelt zowel in de zaalvoetbalcompetitie als in de volleybalcompetitie. Hij vertelt dat het niveauverschil bij hen ook zeker merkbaar is. “In de poulefase merk je soms grote verschillen, elke student kan en mag zich inschrijven met een ploeg, waardoor er soms ook mindere ploegen deelnemen. Het is pas verder in het toernooi dat het niveau gelijk is”.  

Volgens Lemmens is het in andere competities moeilijker toe te passen om dat ze daar wel vriendenploegen toelaten. Zulke vriendenploegen zijn niet verbonden aan een faculteit en kunnen dus een mengeling zijn van allerlei scholen en faculteiten. “De organisatie van ASL is wel bezig met formats te bedenken om ook de andere competities interessanter te maken voor de supporters. Eén van de manieren is, de competitie spannender te maken. Mogelijks in de vorm als die van het veldvoetbal,” aldus Stijn Lemmens. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Snurken wat doe je eraan?