Wie journalistiek studeert, of wil gaan studeren, zal waarschijnlijk al eens gehoord hebben, hoe moeilijk het is om een vast contract aan de haak te slaan. Maar is dat zo’n ramp? Je kan toch altijd aan de slag als freelancer. Dan profiteer je van de voordelen als zelfstandige maar je hebt geen personeel in dienst. Twee oud-studenten journalistiek scheiden de feiten van de fabels over freelancewerk.
Bron foto’s: Lotte Vercammen & Jef Cauwenberghs (LinkedIn)
Lotte Vercammen is afgestudeerd in 2013 en specialiseerde zich in video. Een vreemde keuze aangezien schrijven haar grote passie is. Na haar opleiding werkte ze voor een werkgever maar door ziekte moest ze noodgedwongen overschakelen op freelancewerk. Ze ontdekte dat dit voor haar perfect werkte. Momenteel vult ze haar dagen als freelance copywriter onder de naam ‘Studio Lot’.
Twee jaar daarna is Jef Cauwenberghs afgestudeerd met een specialisatie in de geschreven pers. Tijdens zijn studie schreef hij al artikels die gepubliceerd werden door ‘Stamp Media’. Na te proeven van het leven als werknemer werkt hij nu fulltime als freelancer in de onderzoeksjournalistiek”.
Met freelancewerk kan je je boterham verdienen = FEIT
Lotte: “Ja, doordat je zelf je werkuren bepaalt, heb je zelf in de hand hoeveel inkomsten je krijgt. Ik vond het eerst gek dat je met halftijds te werken toch goed je brood kon verdienen. Pas op, ik ga in de nabije toekomst geen villa kunnen kopen maar ik kan er zeker van leven. Daarbovenop, is er tijd om zoveel dutjes te doen als ik zelf maar wil!”
Jef: “Rijk ga je er niet van worden. Maar wanneer je doet wat je graag doet, maakt dat eigenlijk helemaal niets uit. Ik kom rond met mijn kosten, en dat is het belangrijkste.
Ik hou van onderzoeksjournalistiek en werk momenteel onder het ‘Fonds Pascal Decroos’. Daardoor krijg ik een bepaald bedrag toegewezen om onderzoek te doen, iets waar redacties zelf geen geld voor opzij houden. Daarom is er veel interesse in mijn artikels”.
Je wordt altijd per geschreven woord betaald = FABEL
Lotte: “Dat kan maar er zijn ook andere opties, zoals per uur of een vaste prijs per product. Zelf prefereer ik het laatste. Als ik per woord betaald zou worden, zou ik me daar veel te hard op focussen waardoor mijn schrijfkwaliteit naar beneden zou gaan”.
Jef: “Dat hangt van medium tot medium af. De laatste keer dat ik voor ‘De Standaard’ schreef, vroegen ze wat mijn prijs per teken is. Daar had ik toen nog nooit over nagedacht aangezien ik meestal een vaste prijs afspreek. Meestal gaat dat over bedragen rond de 250 euro per stuk”.
Als freelancer ben je continue op zoek naar nieuwe jobs = FABEL
Lotte: “In het begin moest ik toch even zoeken. Niet per se naar jobs maar eerder naar contactpersonen. Nu is dat eigenlijk helemaal niet meer nodig. Ik heb meerdere klanten die om de beurt terugkomen, alsof ze het afspreken”. (Lacht)
Jef: “Ik stuur mijn artikels door naar verschillende media. Daar pitch ik steeds mijn werk, in de hoop dat er interesse is. Ik wacht dus niet tot de jobs naar mij komen”.
‘Once you go freelance, you never go back’? = FEIT
Lotte: “Ik zou nooit meer voor een werkgever kunnen werken. Eens je geproefd hebt van de vrijheid als freelancer, geef je dat niet snel meer af!
Jef: “Dat vind ik erg moeilijk. Mocht ik in de toekomst de kans krijgen om diepere en langere stukken te schrijven onder een vast contract bij een krant of weekblad, zou ik niet twijfelen. Ik ben niet gemaakt voor het schrijven van korte nieuwsartikels op een overvolle redactie, dus op dat vlak kies ik eerder voor het freelancen”.
Durven op je bek te gaan, hoort erbij = FEIT
Lotte: “Er is geen groter feit dan deze stelling. Durf te springen in het diepe en vallen hoort daar af en toe bij!”
Jef: “Je moet niet bang zijn om een ‘nee’ te krijgen. Voor alle ‘ja’s’ krijg je minstens dubbel zo veel ‘nee’s’. Je moet wat zelfvertrouwen kweken en lukt het niet bij de ene, dan probeer je het bij de andere. Elk medium is verschillend”.
Een juist afgestudeerde journalist zou meteen als freelancer aan de slag moeten gaan = FABEL
Lotte: “Dat denk ik niet. Ik ben erg blij met de ervaring die ik heb opgedaan door te werken onder een werkgever. Het is een veilige positie om uit te vertrekken en het geeft je het nodige zelfvertrouwen om nadien op zelfstandige basis verder te gaan. Ik raad aan om eerst dat te doen, voordat je als freelancer de wereld verovert”.
Jef: “Ik raad zeker aan om als student al te beginnen met freelancen. Op die manier geniet je niet alleen van een fiscaal voordeel, maar bouw je ook je netwerk op. Kranten en tijdschriften zijn nogal geneigd om eerder artikels te kopen van journalisten die ze al kennen.
Doe vooral wat je graag doet. Uiteindelijk blijft dat het belangrijkste”.