Muziekwereld of mannenwereld?

De vertegenwoordiging van vrouwen in de muziekindustrie lijkt goed te gaan met iconen zoals Beyonce en Alicia Keys, die ons eraan herinneren dat vrouwen de wereld runnen en dat ze mooi zijn zoals ze zijn. Toch zijn de hogere posities in de muziekwereld grotendeels bezet door mannen. Dat heeft onder meer zijn weerslag op de line-up van festivals.

#SheSaidSo Belgium is een organisatie die zich inzet voor gendergelijkheid in de muziekindustrie en telde in 2019 het aantal vrouwelijke acts op de Belgische festivals. Slechts 14,4% waren volledig vrouwelijke acts en 23.47% waren vrouwelijke “gemengde” acts. Bij de “gemengde” acts is minstens 1 van de bandleden een vrouw.

Nog enkele cijfers die de balans mannen/vrouwen in de muzieksector verduidelijken.

In Vlaanderen zijn:

  • 22% van de muzikanten vrouwelijk
  • 33% van mensen achter de schermen in de muzieksector een vrouw
  • 10% van de actieve muzikanten 55+ vrouwelijk
  • 20% van de managers een vrouw
  • 0% van tourmanagers, concert- en festivalorganisator vrouwelijk

(bronnen van deze cijfers: Recto:Verso van Gaëlle Vanhaverbeke & scriptie Vrouwen in het Muziekmanagment (2015) van Francisca Mullens)

Het gaat de goede kant op want de cijfers zijn gestegen t.o.v 2018. Maar is er een mentaliteitswijziging nodig in de sector? Heerst er nog veel genderdiscriminatie onderling tussen muzikanten? Ik vroeg de mening van een aantal verschillende personen uit de muzieksector.

Jessie Thijs is een zangeres en songwriter. Ze deed in 2016 mee aan The Voice. Na dit avontuur heeft ze een opleiding popmuziek gevolgd aan de PXL in Hasselt. Momenteel maakt ze muziek met haar band Wavery. Ze is dus helemaal bekend in het muziekwereldje. Ik vroeg mij af wat haar mening is over de genderproblematiek. Zou ze als eens te maken hebben gehad met genderdiscriminatie?

Emma Balemans, beter bekend als Emma Bale, nam deel aan The Voice Kids toen ze amper 14 jaar was. Ze haalde de finale niet maar dat hield haar niet tegen om muziek te maken. Ze maakte een cover van het nummer All I Want met producer Hans Francken en die eindigde op de 4e plaats in de Ultratop 50. In 2015 won Bale de prijs van “Beste zangeres” en in 2016 bereikte haar nummer Fortune Cookie de eerste plaats in de Ultratop 50. Je kan dus wel zeggen dat Emma succesvol is. Zou zij in haar muzikale carrière ook te maken hebben gehad met genderdiscriminatie? Heeft zij harder moeten knokken voor haar succes dan mannelijke collega’s?

Julie Benoit is een zangeres, songwriter en gitarist. In 2013 nam ze deel aan Belgium’s Got Talent. Momenteel studeert ze aan de Rockacademie in Tilburg. Ze is de frontzangeres van de band Jay Jones. Ook zij heeft haar mening over hoe vrouwen behandeld worden in de muziekindustrie. Met leuke anekdotes vertelt ze haar verhaal.

Maar wat met de mannen in de muziekindustrie? Hoe ervaren zij het genderprobleem? Of misschien hebben ze wel helemaal geen idee wat er speelt? Ik vroeg het aan Patrick Hamilton, producer en eigenaar van The Globe Recording studios. Naast producen maakt Patrick ook muziek. Hij schrijft voornamelijk filmmuziek en werkt nauw samen met Katherine Jenkins, een bekende klassieke muzikante in de UK.

Er is wel degelijk nog sprake van genderdiscriminatie in de muziekindustrie. Vrouwelijke artiesten voelen zich niet altijd gehoord en hebben soms bang om hun mening uit te drukken. Al is het tij wel aan het keren. Vrouwen voelen zich stilletjes aan sterker in hun schoenen staan en durven al wat meer opkomen voor zichzelf. Kijk naar figuren zoals Billie Eilish, Alicia Keys, Taylor Swift, Lizzo, Beyonce… Zij schrijven allemaal songs over women empowerment.

Ook zijn niet alle mannen in de muziekwereld hetzelfde. Open-minded zijn blijft the key. Er zullen een paar rotte appels tussen zitten die zichzelf moeten bewijzen door te discrimineren maar dat is zeker niet de norm. Dat bewijst Patrick Hamilton. Toch blijft er werk aan de winkel om bijvoorbeeld de cijfers van de Belgische festivalacts te verbeteren. De groeiende aandacht voor deze genderproblematiek en organisaties zoals SheSaidSo Belgium geven hoop voor een betere toekomst voor vrouwen in de muziekindustrie.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
KNS
Antwerpen verboden terrein voor skaters? “Het is gewoon een klaagpolitiek geworden”