Foto Nick Debo, surfcoördinator Wind- & Watersportbond Vlaanderen

Nick Debo, surfcoördinator binnen Wind- en Watersport Vlaanderen, over Belgische deelnemer Thomas Broucke op WK windsurfen: “Het is echt uniek dat een land als België een deelnemer heeft”

In de Franse havenstad Brest vindt van 18 tot en met 22 oktober het wereldkampioenschap IQFoil plaats. In deze windsurfdiscipline nemen de beste windsurfers ter wereld, waaronder Belg Thomas Broucke, het tegen elkaar op. Nick Debo, surfcoördinator binnen Wind- en Watersport Vlaanderen, is gepassioneerd door de sport: “Glijden over het water, gedreven door de wind in volle natuur, dat geeft een onbeschrijfelijk gevoel.”

Op het WK in Brest hebben we met Thomas Broucke een Belgische deelnemer. Hoe uniek is dat?

Heel uniek. Door de opkomst van de IQFoil, een nieuwe klasse waarin een foil wordt gebruikt onder de plank in plaats van een vin, is er meer aandacht voor het windsurfen. Dat wil natuurlijk ook zeggen dat het niveau een stuk hoger ligt. De kans dat je de aansluiting vindt bij de wereldtop en kan meedoen aan een kampioenschap als het WK, wordt in een klein land als België moeilijker. Italië, Frankrijk en Spanje hebben daar een voordeel in. Dus chapeau aan Thomas. Hij is immers nog maar 22 jaar. Hij heeft zeker nog groeimogelijkheden en mooie resultaten in het vooruitzicht.

Is er in België groeipotentieel voor de sport?

We hebben nu zo’n 5000 leden, waarvan een tiental professionele IQFoil’ers. Met Thomas als voorbeeld en een aantal actieve windsurfclubs die heel hard inzetten op de jeugd, zullen we zeker groeien. Als we komende jaren misschien niet één, maar vijf Belgen naar een kampioenschap kunnen sturen, zou het al heel mooi zijn. Maar we bekijken het stap per stap.

Waar staat het windsurfen in vergelijking met andere watersporten?

Windsurfen is de pionier van alles wat met surfsport te maken heeft. Het gewone golfsurfen bestaat natuurlijk al veel langer, maar is naar Europa en België gebracht door de windsurfers. Het is wel opmerkelijk dat de groei in het golfsurfen de laatste jaren groter is dan die van het windsurfen. Windsurfen heeft zijn harde kern die de sport beoefent en zal blijven beoefenen. Ook kan het windsurfen kan worden beoefend op eender welk water. In tegenstelling tot het golfsurfen, dat enkel op zee kan worden uitgevoerd.

Er zijn verschillende klassen binnen het windsurfen. Zo zijn er de IQFoil en de RS:X. Wat is het verschil hiertussen?

De RS:X was dé olympische discipline tot de afgelopen Olympische Spelen. Die wordt op de volgende Spelen vervangen door de IQFoil, een nieuwe, gemoderniseerde klasse. Het foilen heeft intussen zijn intrede gedaan in alle zeildisciplines, zo ook in het windsurfen. Het grote verschil met RS:X is dat de IQFoil op een foil staat en een RS:X op een vin. Door die foil oogt het varen veel spectaculairder.

Is het een gunstige evolutie voor het windsurfen dat de RS:X vervangen wordt door de IQFoil op de volgende Olympische Spelen?

Die verandering maakt dat alle beste racewindsurfers op één platform samenkomen. Vroeger was er versnippering. De spektakelwaarde van IQFoil, de nieuwe klasse, betekent ook dat windsurfers uit PWA (Professional Windsurfers Association, de topcompetitie in het windsurfen) zich aangetrokken voelen. Ook RS:X’ers zijn overgestapt, net als de Formula-windsurfers, de hogesnelheidswindsurfers. Alle goede windsurfers zullen dus samen deelnemen. Dat is ook nu het geval op het WK in Brest.

Wat is de hoofdreden van die overstap naar IQFoil?

De entertainmentwaarde speelt hierin een rol. Onze maatschappij evolueert: alles moet sneller ogen, er moet spektakel zijn. Daarin volgt nu ook het windsurfen.

Tot slot: wat maakt het windsurfen zo uniek?

Dat je uiteindelijk met relatief eenvoudig materiaal het water op kan. Glijden over het water, gedreven door de wind in volle natuur, dat geeft een onbeschrijfelijk gevoel. Iemand die gebeten is weet hoe goed dat voelt. Iemand die het nog nooit heeft gedaan, kan ik alleen maar aanraden om het een keer uit te proberen.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Weg sfeer