FACT: EEN STAGE BIJ FACTCHECKERS IS KINDERSPEL

Kinderspel zou ik het niet noemen, aan iedere factcheck gaat een uitgebreid voorbereidingsproces vooraf. Toch voelde ik me vaak als een kind in de speeltuin tijdens mijn werkuren, omdat ik veel heb bijgeleerd over het maken van een televisieprogramma en ook mijn stoute schoenen mocht aantrekken bij het maken van bepaalde reportages.
Nu dus de fact; ‘een stage bij Factcheckers is kinderspel’… Ontkracht! Maar de fact: ‘een stage bij Factcheckers is een leerrijke ervaring’… Die kan ik met volle overtuiging bevestigen.

Mijn eerste dag, treinstoringen en nieuwe ontmoetingen

Eerste dagen zijn altijd spannend, vol goede moed trok ik naar Antwerpen-Centraal om daar op de trein naar Brussel te stappen. Toen ik in het station toekwam zakte de moed me in de schoenen, alle treinen hadden vertraging! Er was blijkbaar een brand in een Brussels treinstation. Op mijn vraag of er dan nog wel treinen naar Brussel zouden rijden die ochtend werd gereageerd met; “Geen idee mevrouwtje, wij weten er even weinig van als u.”. Stress! Zo meteen kwam ik nog te laat op mijn eerste stagedag!

Eindelijk op de VRT aangekomen stapte ik het onthaal binnen om mezelf aan te melden. Vlak voor mij was er al een andere stagiair bezig zich aan te melden; “Voor welke redactie komt u meneer?” Een jonge knaap, strak in het pak met bijpassende das; “Voor Pano.”
Daar stond ik dan in mijn knalroze broek en felgroene jas, het contrast kon niet groter zijn. Al snel bleek dat Factcheckers een jonge, progressieve redactie is, dus ik zat helemaal op mijn plaats.

Mijn eerste publicatie…

…daar moet ik nog een hele tijd op wachten. Een televisieproductie is een samenwerking, als redacteur verzon ik reportage-ideeën die ik vlijtig ging researchen. Als er genoeg research is over het onderwerp, wordt beslist of de reportage ook daadwerkelijk opgenomen zal worden of niet. Wanneer je een GO krijgt van de hoofdredacteurs, werk je aan een abstract draaiboek en daarna aan een nauwkeuriger uitgewerkt scenario. Vervolgens ga je samen met een hele crew dat scenario opnemen. Dan gaan al deze beelden door naar montage, waar er met veel expertise een videoverhaal wordt gebouwd met de bouwstenen die jij als redacteur hebt aangeleverd. Een heel proces dus!
Factcheckers -en dus ook enkele van mijn reportages- is vanaf het najaar te zien op VRT 1.

Bijzondere ontmoetingen

Op de openbare omroep lopen veel bijzondere mensen rond, van interessante regisseurs en journalisten tot BV’s. Toch waren de meest bijzondere ontmoetingen voor mij die met mensen die ik geïnterviewd heb, dat zij hun verhalen met mij wilden delen vind ik erg bijzonder.

Veel geleerd

Een programma maken is in de eerste plaats research, veeeeel research. Op dat vlak heb ik dan ook veel bijgeleerd. Het was ook interessant om in redactieverband aan reportages te werken en deel te nemen aan brainstormsessies voor nieuwe concepten.
Het spannendste voor mij was undercover gaan voor een reportage, veel kan ik hier nog niet over vertellen tot de uitzending behalve dat het zeker de moeite zal zijn om naar Factcheckers te kijken komend seizoen!

Anekdote: wat een toeval… of toch niet?

Op een vroege opnamedag kwamen mijn medestagiaire en ik met kleine oogjes aan in Gent. We gingen een experiment opnemen met verborgen camera. Terwijl wij bedeesd onze koffie aan het opslurpen waren, merkte zij op dat er wel héél toepasselijke graffiti gespoten was in de buurt van onze draailocatie. Een gigantisch toeval waar we ons gezien het vroege uur niet te veel vragen bij stelden.

Een week later ging ik een kijkje nemen bij de montage waar ik en passant tegen de regisseur zeg wat een geluk we wel niet hadden met die toevallige graffiti die perfect in het frame paste. Hij keek me wat verbaasd aan om me daarna te vertellen dat die graffiti door de productie gespoten was, speciaal voor de reportage. Ik heb achteraf wel erg moeten lachen met mijn goedgelovigheid.

Oeps, foutje!

Ik heb geen grote kemels begaan tijdens mijn stageperiode, maar af en toe sluipt er wel eens een foutje in mijn research of scenario’s. Gelukkig zijn er altijd de andere redacteurs en eindredactie die een frisse blik kunnen bieden.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Wat betekent deze coronacrisis voor skiliefhebbers? Professionele snowboarder Ilias Van Hoof (21): “Sneeuwsporten in combinatie met de après-ski, zie ik dit seizoen niet snel gebeuren…”