Antwerpmiddenvelder Radja Nainggolan werd een uur voor aftrap van de match Standard-Antwerp al ‘vapend’ gespot op de bank. De ex-Rode Duivel werd in het verleden al eens betrapt op het roken van een sigaret. Nu is hij dus op de televisiecamera’s te zien met een E-sigaret. Maar hoe schadelijk is een sigaret en in dit geval de E-sigaret? We legden ons oor te luisteren bij Marc Geenen, hij is voormalig medisch journalist en momenteel communicatiemanager van SKA en Gezond Sport Vlaanderen.
We weten dat een gewone sigaret schadelijk is voor de gezondheid van de mens, maar hoe schadelijk is de E-sigaret voor ons lichaam?
“De E-sigaret zelf is minder schadelijk dan een gewone sigaret. De gelijkenis met de gewone sigaret is de nicotine. Dat is een verslavende stof die een aantal fysiologische effecten veroorzaakt, zoals een versnelde hartslag en ademhaling, maar ook zorgt voor een hogere bloeddruk. Voor sporters zouden deze fysiologische effecten misschien positief kunnen zijn. Al is het grote probleem hier dat het fenomeen nog veel te recent is en we nog onvoldoende informatie hebben over de effecten op lange termijn. We weten wel dat de E-sigaret veel schadelijker is dan eerst gedacht.”
Nainggolan zou willen stoppen met roken en stapte daarom over naar de E-sigaret. Wat zorgt ervoor dat mensen de E-sigaret als tussenfase zien?
“Het is bewezen dat in sigarettenrook honderden stoffen zitten die kankerverwekkend zijn. Het verschil hier is dat de rook die uit de E-sigaret komt, voornamelijk bestaat uit waterdamp en nicotine. De befaamde nicotinekick ervaren ze dus wel nog. Dat is een van de grote redenen waarom de E-sigaret vaak een tussenstop is voor mensen die willen stoppen met roken.”
Kan u uitleggen wat de effecten op sportprestaties zijn van een gewone sigaret en een E-sigaret?
“Elke lichaamsinspanning die veel zuurstof vergt, gaat veel moeilijker voor een roker. Een gewone sigaret verhindert dat de rode bloedcellen genoeg zuurstof kunnen opnemen en dit dan naar de spieren brengen. Het roken zelf geeft een kortetermijneffect. Wanneer een sporter die altijd heeft gerookt stopt, voelt hij vrij snel dat zijn sportprestaties beter en beter worden.”
“Op lange termijn zijn de effecten bij rokers nog veel groter, ik denk dan aan de bloedvaten die minder goed gaan werken. Al deze zaken ga je minder snel zien bij de E-sigaret. De resultaten bij sportprestaties zijn nog niet bekend, maar naar onze expertise gaat dit, behalve de nicotinekick, weinig positief, maar ook weinig negatief zijn.”
De actie van de Antwerpse middenvelder bleef niet zonder gevolgen, zo werd hij voor onbepaalde tijd naar de B-kern verwezen. Wat vindt u van deze beslissing?
“Antwerp heeft goed gehandeld door deze sanctie aan hem te geven. Een topsporter heeft een voorbeeldfunctie en daar kan je niet om heen. Je speelt voor een publiek en bovenal ook voor tal van jeugdspelers. Wanneer kinderen zien dat hun held rookt of vapet, kunnen ze dit als normaal en gezond beschouwen, maar dat is het dus allesbehalve. Het is heel duidelijk dat vapen andere mensen ook kan doen vapen door de ‘aangename’ geur via de verschillende smaakjes. Het is daarom een heel goede zaak dat dit zoals de gewone sigaret wordt verbannen op openbare plaatsen en in de voetbalstadions.”
Ik neem aan dat er naast Radja nog bekende topsporters zijn die roken, heeft u nog weet van bepaalde bekende sporters?
“Bij topsporters is het eigenlijk vrij uitzonderlijk dat er wordt gerookt of gevapet, zelf ken ik behalve Radja geen topsporters bij naam die roken of vapen. Zij worden namelijk onderworpen aan medische screenings en op de vingers getikt door het bestuur wanneer ze toch blijken te roken. En dat is een zeer goede zaak.”