Uitbaters Trianon
Uitbaters Trianon, links Henri en rechts zijn zoon

Overlast in de Jezusstraat: “we moeten tot 5 keer per dag ons terras kuisen”

Door de opbouw van de nieuwe Karel De Grote Hogeschool campus in de Jezusstraat ondervinden veel handelaars overlast. Maar heeft dit ook invloed op hun verkoop? Henri De Herdt, uitbater van Trianon, spreekt klare taal. 

“In het begin van de straat zijn af- en opbouwwerken bezig, wat best wel wat stof met zich meebrengt. Hierdoor moeten we zeer vaak kuisen, soms tot 5 keer per dag. Ook hebben we zelfs onze ramenwasser moeten vragen om een extra keer in de maand langs te komen. Deze extra kosten moeten wij zelf financieren, wat voor ons enorm nadelig is. De stad heeft nu gelukkig wel vernevelaars geplaatst om het opwaaiend stof tegen te houden. Maar als de wind fout zit, vliegt zelfs het water ook tot bij ons en dat is echt allesbehalve aangenaam.”

 Hoe proberen jullie dit op te lossen? 

“Wij houden een goed contact met de werknemers van de werf. Als wij klachten hebben, contacteren wij de werfleider en organiseert die een vergadering waarin we samen naar oplossingen kunnen zoeken. Bijvoorbeeld, afgelopen maandag waren de vernevelaars defect. Wij hebben toen de werfleider gebeld en die heeft dit per direct in orde gebracht. Deze goede verstandhouding maakt het voor de handelaars in de straat een pak aangenamer.” 

Hebben jullie een verschil gemerkt in het aantal klanten?

“Door de werkzaamheden kruisen minder mensen onze straat. De Jezusstraat is over het algemeen wel een straat die je niet inslaat als je niet specifiek in een van de winkels moet zijn. Maar door de werken merkten wij wel een duidelijk verschil in het aantal klanten. Gelukkig bestaan wij al sinds 1985 en hebben wij in deze tijd een mooi klantenbestand kunnen uitbouwen en die mensen blijven altijd terugkomen. Maar ik kan mij inbeelden dat nieuwe handelaars hier veel verlies bij lijden.” 

Hoe proberen jullie nieuwe klanten toch tot bij jullie te krijgen? 

“Wij hebben in het begin van de straat een bord geplaatst met reclame van de zaak erop. Hiermee willen wij toch proberen nieuwe klanten de juiste richting in te sturen. Maar wij bekijken de toekomst wel positief. In het begin van de straat komt er een nieuwe campus van de Karel De Grote Hogeschool. Eenmaal die campus geopend is, hopen wij dat veel studenten de Jezusstraat zullen inslaan om hun lunch te komen kopen.”

Heeft stad Antwerpen zelf extra maatregelen vrijgemaakt om de handelaars uit de Jezusstraat te ondersteunen?

“Neen, niet echt. Af en toe sturen wij een mail naar de stad Antwerpen om steun te vragen, maar blijkbaar is dit moeilijk voor hen. De afbraak en opbouw van de nieuwe campus is een zelfstandig project dus te stad heeft hier weinig in te zeggen. Ze hebben natuurlijk wel de vergunning in handen dus als er echt iets is kunnen zij bijspringen. Maar hopelijk zal dat nooit nodig zijn.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Stadhuis Rotterdam
De BoerBurgerBeweging in beweging