Synagoge Hoveniersstraat Jodenbuurt Antwerpen

Sjolem! Welkom in Joods Antwerpen

“Het Jeruzalem van het Noorden”, zo wordt de Joodse wijk in Antwerpen ook wel genoemd. Antwerpen telt ongeveer 20.000 Joden en 50 synagogen die ze dagelijks bezoeken. Er zijn ook koosjere restaurants, bakkers en nog veel meer om Joden zich meer thuis te laten voelen.

Blinkende wijk

De Diamantwijk heeft het grootste aantal orthodoxe chassidische Joden in West-Europa. Ze volgen de wetten en voorschriften uit de Joodse geschriften heel strikt en dragen wat meer traditionele kleding. De jongens en mannen hebben vaak lange krulletjes langs hun gezicht en dragen een keppel of hoed. Dit alles kom je te weten in een rondleiding van Walking in Antwerp.

Antwerpen handelsstad

In 1492 ontdekte Columbus Amerika. Hier vonden Joden veel diamanten en verhandelden ze. Ze reisden ervoor door van Amerika naar Portugal en Spanje en daarna Antwerpen en Amsterdam. Toen België in 1830 onafhankelijk werd, reisden veel Joden terug naar Antwerpen. Zo ontstonden de diamantwijken waar de Joden op de dag van vandaag nog steeds leven.

Wees niet bang van camera’s

Wie in de Hoveniersstraat rondloopt, moet zich ervan bewust zijn dat hij of zij op camera staat. Het is de meest beveiligde straat. Dat komt door een aanslag in 1981. Eind 2013 besloot Antwerpen om de diamantwijk nog sterker te beveiligen. De stad plaatste heel wat camera’s om de Joden in de buurt van een zeventigtal joodse instellingen te beschermen.

Auteurs | Merel Van Ael, Lara Van den Biesen, Noémie Van der Linden, An-Sofie Vanderstraeten, Juliette Vanderveken, Jonas Van Duyse

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
kangoeroes Mechelen
Kangoeroes Mechelen krijgen nieuwe sporthal