foto van bieren

Klimaatopwarming maakt bier minder bitter

De biersector draagt gevolgen van de klimaatopwarming. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in Nature Communications. De hop die bier bitter maakt, wordt minder krachtig, wat voor problemen kan zorgen bij brouwers.

Smakelozere hop

Als Belgen zijn we trots op onze rijke biercultuur. Met hoog aangeprezen bieren zoals Westvleteren 12 en Stella Artois staan we ook sterk in de markt. Van overal ter wereld willen liefhebbers zelfs speciaal onze bieren drinken. Dat komt onder andere door de kwaliteit van de gebruikte hopsoorten zoals Poperingse hop

Bier bestaat eenvoudig gesteld uit vier onderdelen; water, graan, hop en gist. Bij de hoppen zijn er nu juist problemen. De alfazuren, die bier de bittere smaak geven, blijken minder krachtig te worden. Dat blijkt uit het onderzoek. Aangezien dit zuur zo belangrijk is voor de smaak, moeten producenten hun aanpak bijgevolg aanpassen.

“Ik begrijp dat de opbrengst van hop zelf zal verminderen en dat de hoeveelheid van alfazuren ook zal verminderen. Dat betekent dat er per hectare of per aangeplante hoeveelheid hop minder alfazuren zullen zijn. Daarom zal er in principe meer hop moeten toegevoegd worden om dezelfde smaak te krijgen. De producenten zullen dus meer hop nodig hebben en dan zal de prijs van bier natuurlijk stijgen.” Dat zegt Cristophe Wille, lector aan de UGent in biochemie en microbiologie.

Alfazuren zijn een groep organische verbindingen. Ze komen specifiek voor bij vrouwelijke hopbloemen. Die worden bij het koken omgezet naar een isomeer of een andere vorm ervan. Dat zorgt ervoor dat je die bittere smaak krijgt, die typisch bittere smaak van bier. Daarom is alfazuur zo belangrijk voor bieren.

Onderzoek waarschuwt brouwers

Het onderzoek toont het verband tussen de klimaatopwarming en de biersmaak. Co-auteur Dr. Martin Možný, Tsjechische klimatoloog en onderzoeker van de University of Cambridge en de Czech Academy of Sciences, waarschuwt alvast de bierbrouwers.

De onderzoekers simuleerden de situatie in 2050. Daarbij voorspellen ze 24mm neerslag minder dan nu en een temperatuurstijging van 1,4 graden. Ze constateerden dat de opbrengst al afnam in de periode van 1994 tot 2018 met 0,2 ton per hectare per jaar tegenover de periode van 1971 tot 1994. Deze trend zou zich volgens hen verderzetten.

Probleem of overdreven?

“Dat kan een groot probleem worden. De gebieden waarop men hop gaat telen zullen misschien ook verschuiven, naar andere, betere gebieden. Dat zal dan ook wat financiële middelen kosten. Dat is niet alleen voor hop zo, maar ook voor wijn en andere gewassen. Als deze dingen niet genoeg opbrengen zullen ze verplaatst moeten worden en dus ergens anders geteeld worden.” Deze trend zien we al in andere Europese landen die veel hop telen zoals Duitsland, Slovenië en Tsjechië.

Johan Van Dyck, eigenaar en brouwer van de Antwerpse Brouw Compagnie, maakt zich echter geen zorgen. “Ik vrees dat het een klein beetje mediavertekening is geweest van een wetenschapper die zijn studie wat onder de aandacht wil brengen. Naar mijn mening is dat een beetje overdreven. Als de hoeveelheid alfazuur met 20% zou afnemen, dan moet je gewoon 20% meer hop erbij doen. Dat is nu geen drama.”

Of het nu een drama wordt of niet, dat kan enkel tijd uitwijzen. Al laat dit nieuws toch een bittere smaak na, of juist niet.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Tree with branches
Don’t be a stranger