Antitabaksplan stelt ingrijpende maatregelen voor

Het antitabaksplan, dat vanaf 1 januari wordt doorgevoerd, bevat enkele controversiële maatregelen. Tegen 2040 wil minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) met behulp van het plan een rookvrije generatie creëren.  

De gemiddelde prijs van een pakje sigaretten of vapes kan vanaf 2024 oplopen tot 10 euro, opgelegd via accijnzen. Maar ook later, vanaf 2025, komt er zowel een uitstalverbod als een verbod op tijdelijke verkooppunten. Dat wil zeggen dat verkopers de tabaksproducten enkel nog in een aparte ruimte mogen tonen. Vandenbroucke verkondigt dat men in de omgeving van openbare instellingen vanaf 2025 ook niet meer kan roken of dampen. Daarmee wil hij kinderen zo min mogelijk blootstellen aan tabaksproducten. 

Een stap naar een rookvrije toekomst

Wie vanaf 1 januari 2024 een pakje sigaretten wil kopen betaald vanaf dan ongeveer twee euro meer. De meeste regels van het nieuwe antitabaksplan, zoals het verbod op roken rond scholen gaan in vanaf 1 januari 2025. Organisaties zoals ‘Kom Op Tegen Kanker’ benadrukken het belang van deze maatregelen en de positieve impact voor de volksgezondheid.

Auteurs | Sally Raspoet, Merel Van Ael

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
De opvallendste Google-termen van 2020