De restauratiewerken aan de historische tunnelmuurtjes in de Rupelstreek zijn nu afgerond

In de afgelopen jaren hebben maatwerkbedrijven veertien historische tunnelmuurtjes in Niel, Boom en Rumst gerestaureerd. Sommige van die muurtjes dateren bijna 200 jaar terug en waren beschadigd door weersomstandigheden. De laatste steenlegging was deze vrijdag aan tunnelmuur 13N onder de Nielsestraat in Boom.

Wat zijn nu die tunnelmuurtjes?

Al eeuwenlang is de Rupelstreek bekend om haar baksteenindustrie. Om het transport van zware ladingen over de hellingen te vergemakkelijken hebben arbeiders in de negentiende en twintigste eeuw doorgangen gecreëerd tussen de kleiputten. Deze steenbakkerstunnels doorkruisten hoofdwegen en spoorlijnen waarbij muurtjes aan de bovenkant werden geplaatst om te voorkomen dat voorbijgangers vanaf de straat in de diepte zouden vallen. Aangezien de oudste muurtjes al bijna 200 jaar aan weer en wind zijn blootgesteld was renovatie dringend nodig.

Gedeputeerde voor Erfgoed Luk Lemmens (N-VA) en schepen voor Toerisme in Boom Inge De Ridder (N-VA) mochten samen de laatste steen zetten. Het project dat ongeveer 200.000 euro kostte, werd gefinancierd door Regionaal Landschap Rivierenland, de betrokken gemeenten en de provincie.

“Elk gerestaureerd muurtje wordt immers voorzien van een naam- of infobord. Op die manier kunnen buurtbewoners of toeristen te weten komen wat zich hier heeft afgespeeld” zegt Luk Lemmens.

De tunnels hadden ook een ander nut dan buiten het transportsysteem van de kleiputten en dat was zeker nodig. “Je kon wel degelijk lelijk vallen”, verteld schepen van Toerisme Inge De Ridder. ‘Op de meeste plaatsen was de helling nog zacht glooiend maar ter hoogte van de tunneltjes was dat toch gemakkelijk ineens 5 tot zelfs 15 meter recht naar beneden.”

“Vergeet ook niet dat de arbeidsomstandigheden in die tijd heel hard waren en dat vele arbeiders het stof en de miserie wegspoelden in de talrijke dorpscafés die hier indertijd gevestigd waren”, zegt de schepen. “Wie weet hoe vaak de muurtjes bovenaan de tunnels hun nut hebben bewezen wanneer mensen niet meer kaarsrecht naar huis liepen.”


Door deze muurtjes te herstellen houden ze niet alleen een stukje erfgoed in stand maar benadrukken ze ook de typische kenmerken van de streek.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Momenteel nog geen oplossing voor achtergebleven fietsen van studenten