Mentaal welzijn studenten

Martine Sterk van AP Hogeschool: “studenten hebben nood aan toegankelijke ondersteuning en de mogelijkheid om te deconnecteren” 

In het Belgische hoger onderwijs groeit de bezorgdheid over de mentale gezondheid van studenten. “Veel studenten ervaren moeite met het vinden van een balans tussen werk en privé omdat ze niet meer kunnen ‘deconnecteren’. Dit vormt een struikelblok voor velen”, aldus Martine Sterk, studentenbegeleider AP Hogeschool. 

Welke factoren, zowel binnen als buiten de academische omgeving, beïnvloeden de mentale gezondheid van studenten? 

De digitalisering heeft geleid tot een zekere afstandelijkheid. Alle communicatie verloopt digitaal, en hoewel studenten op verschillende manieren benaderd worden, voelt het onpersoonlijk aan. Dit vormt een risico, aangezien het kan leiden tot isolatie. De werkdruk is toegenomen door het gebruik van internet, waardoor het moeilijker wordt om volledig te deconnecteren. 

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor de mentale gezondheid van studenten? 

“Over het algemeen is er sprake van een toename van mentale problemen onder jongeren in de samenleving. Deze stijging is met name opvallend onder studenten. Het is essentieel dat studenten altijd toegang hebben tot ondersteuning. In eerste instantie kunnen ze terecht bij het eerste aanspreekpunt, de studentenbegeleider. Als blijkt dat een student meer hulp nodig heeft, kan doorverwijzing naar een psycholoog plaatsvinden. Helaas ervaren jongeren met ernstige problemen, zoals een eetstoornis, vaak langere wachttijden. 

“Ongeveer 11% van de studenten moet na het eerste gesprek één tot drie maanden wachten voordat ze kunnen beginnen met een behandeling” 

Zijn er in alle onderwijsinstellingen plekken waar studenten terecht kunnen met mentale problemen? 

“De gezondheidsdiensten van onderwijsinstellingen zijn over het algemeen effectief, maar de psychologische dienst kan soms overbelast zijn, wat resulteert in langere wachttijden voor studenten. Ongeveer 11% van de studenten moet na het eerste gesprek één tot drie maanden wachten voordat ze kunnen beginnen met een behandeling.” 

Wat zijn de redenen dat sommige studenten geen hulp zoeken wanneer dat wel nodig is? 

Studenten denken vaak dat hun problemen niet ernstig genoeg zijn. Onwetendheid of de overtuiging dat begeleiders hen niet verder kunnen helpen, spelen hierbij een belangrijke rol. 

Hoe kunnen hogeschool/universiteit docenten studenten beter ondersteunen op het gebied van mentaal welzijn? 

“Op de websites van de scholen staat veel informatie over waar studenten hulp kunnen krijgen, maar toch horen we dat studenten niet altijd goed op de hoogte zijn. Het is van belang dat er een nauwe samenwerking is tussen docenten en studentendiensten. Docenten dienen alert te zijn op tekenen dat een student niet goed in zijn vel zit, zoals verminderde aanwezigheid in de les. In zulke gevallen zouden docenten de student moeten doorverwijzen naar de juiste instanties, zoals de studentenbegeleiders, waar ze verder ondersteund worden.” 

Zijn er specifieke schoolprogramma’s of initiatieven om studenten te helpen? 

Het Student Center op AP biedt diverse activiteiten aan, zodat er voor iedereen iets interessants is. Hieronder vallen initiatieven zoals mindfulness, trainingen voor angst en stress, en informatiesessies over gezonde voeding. Daarnaast zijn er gratis spreekuren beschikbaar voor studenten die behoefte hebben aan ondersteuning. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Ik heb bijgeleerd dat als ze haar goesting niet krijgt ze irritant is”