Grote Markt

Antwerpen beleeft topzomer met meer toeristen: “Evenementen en stadscharme lokken bezoekers van over de hele wereld”

Antwerpen heeft een succesvolle zomer achter de rug. Met een stijging van 3,8 procent ten opzichte van vorig jaar vonden heel wat toeristen de weg naar de Scheldestad. “Onze evenementen en unieke stadsbeleving maken Antwerpen steeds aantrekkelijker voor bezoekers van over de hele wereld,” zegt Dirk Vermeiren, woordvoerder van schepen van Toerisme Koen Kennis.

Tijdens de zomermaanden trokken 2,7 miljoen dagtoeristen naar Antwerpen, waarvan het merendeel traditioneel uit het binnenland kwam. De groei is echter vooral te danken aan een stijgend aantal internationale dagbezoekers, met name uit Nederland, maar ook uit Duitsland en Spanje.

Winkels en horeca

Uit onderzoek blijkt dat dagbezoekers vooral afzakken naar de stad voor het winkelen en de horeca. Daarnaast spelen culturele activiteiten zoals musea, tentoonstellingen en concerten ook een rol. “Maar winkelen, uitgaan en lekker eten en drinken staan duidelijk bovenaan”, zegt Dirk Vermeiren, woordvoerder van schepen van Toerisme Koen Kennis.

Het effect van jaarlijkse evenementen op de toerismecijfers is niet te onderschatten. Evenementen zoals de Antwerp Pride en Tomorrowland trekken duidelijk extra buitenlandse toeristen aan, vooral verblijfstoeristen. Vermeiren verwelkomt deze kleurrijke festival- en pridegangers graag: “De bezoekers zijn vaak kleurrijk en maken er een feest van, wat ook goed is voor de hotels, die inspelen met speciale aankleding en evenementen.”

Geen Venetië-toestanden

Toch ziet Vermeiren nog ruimte voor groei in Antwerpen. “We richten ons vooral op het uitbreiden van het weektoerisme door meer zakelijke toeristen aan te trekken. Met ons Antwerp Convention Bureau proberen we grote congressen naar de stad te halen.” De Antwerpenaar hoeft zich geen zorgen te maken over overtoerisme zoals in Venetië. Uit een bevraging van Toerisme Vlaanderen blijkt dat 68% van de inwoners toerisme goed vindt voor de stad en het als een positieve bijdrage ziet.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Ochtendspits hield aan tot de middag