Ophelia in de lingeriewinkel Ophelia

Fast fashion staat duurzaamheid in de weg

De soldenperiode is volop bezig dus we proberen zo goedkoop mogelijk te shoppen. Dat kan vooral in fast fashionwinkels zoals de H&M en de Primark. De producten zijn goedkoop omdat ze in onveilige omstandigheden en aan lage lonen worden gemaakt. Ze zorgen voor een oneerlijke concurrentie met lokale, duurzame winkels. 

Ook lingeriewinkel Ophelia in Antwerpen voelt de concurrentie met fast fashionwinkels. Zij maken hun producten zelf in een atelier achter de winkel, waardoor ze een hogere prijs vragen. Een lingeriesetje bij Ophelia kost 175 euro, wat 500% meer is dan een setje bij een fast fashionketen. Daar betaal je voor een setje zo’n 35 euro. “Consumenten hebben een onrealistisch beeld van hoeveel iets kost omdat fast fashionketens zo goedkoop zijn. Terwijl dat wij volgens de regels werken en heel realistisch zijn qua prijs”: Zegt Ophelia.  

Informatie verkrijgen

Fast fashionwinkels doen aan Chinese productie, wat niet altijd volgens de regels gebeurt. Op dit moment worden er meer dan 500 miljoen verboden producten aangeboden op de onlinesite Temu. Dit cijfer is alarmerend omdat het om veel producten gaat en ze bevatten vaak giftige stoffen. Temu verkrijgt informatie van consumenten om op deze manier steeds meer goedkope producten op de markt aan te bieden die klanten interessant vinden. 

boetes

Steeds meer lokale winkels vragen een faillissement aan omdat ze niet kunnen concurreren tegen de massaproductie. Ophelia vindt dat er iets verandert moet worden aan het beleid: “In Frankrijk is er een maatregel waarbij consumenten een boete moeten betalen wanneer ze hyperfast fashion producten aankopen van Temu bijvoorbeeld. Zo beseffen mensen wat ze kopen. Als deze boetes er zijn, verlaagt het waarschijnlijk de kans dat mensen in fast fashionwinkels gaan shoppen.” Lokale winkels roepen op om het consumentengedrag te veranderen, om consumenten te laten inzien wat ze echt kopen. 

Giftig 

Cedric Tack van het NSZ, het neutraal syndicaat voor zelfstandigen, roept consumenten op om lokaal te kopen: “Consumenten moeten op hun hoede zijn over wat ze kopen in fast fashionketens. De producten zijn vaak niet van goede kwaliteit en bevatten giftige stoffen.” Lokaal kopen is iets duurder, maar je bent zeker van de kwaliteit en van de veiligheid van het product. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Bram Rammeloo
Rammeloo, Arboretum Kalmthout “Natuur is goed voor het mentale welzijn van de mens”